Miért jó az ivartalanítás?

Összefogtak az állatvédők és az állatkórház orvosai: az utóbbiak 100-100 kutya és macska ivartalanítását végzik el akciósan azért, hogy kevesebb legyen a kóbor állat Szombathelyen.

Némethy Mária

Fejlett állattartó kultúrájú országokban, tőlünk nyugatabbra általános, hogy a tenyészteni nem akart kutyákat, macskákat egy éves kor előtt ivartalanítják. Teszik ezt elsősorban állatvédelmi célból, mert így lehet megakadályozni a felesleges szaporulatot. Nincs is utcára kitett, gazdátlan, kóbor állat - magyarázza dr. Varjú Gábor állatorvos.

A Szombathelyi Állatkórház és a Feketes István Állatvádő Egyesület összefogott ennek a kultúrának az elterjesztéséért. Az egyesület pénzzel, az orvosok csökkentett tarfivál járultak hozzá, így ezen a tavaszon 100 -100 kutya és macska ivartalanítását vállalták akciósan. Az egyesület tagjain keresztül gyorsan elterjedt a híre a lehetőségnek. Már túl vannak 90-90 állat ivartalanításán.

Az orvos szerint számos kellemetlenséget előz meg a gazda ezzel. A kertben tartott szuka tüzeléskor a környék összes kanját odavonzza, a lakásban tartott nőstény összevérez mindent. A kutyák évente kétszer tüzelnek egészen a legidősebb korig folyamatosan. A nőstény macskák havonta ivarzanak, amíg nem vemhesülnek.  Az ivartalanított állatok kevésbé csavarognak, kedvesebbek,  jobban megőrzik kölyökkori játékosságukat. Egészségügyi haszna is van a műtétnek: például csökkenthető az emlődaganat kialakulásának esélye.

- Nem jó alternatíva a gyógyszeres tüzelés-elnyomás sem. Csak egymás utáni három ivarzás felfüggesztésére alkalmazható, és sok a méhgyulladásos, emlődaganatos következmény - emeli ki dr. Varjú Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!