Minden napra egy hangfelvétel: újabb vállalkozók beszélnek Fidesz-jattról

Újabb hangfelvételt közöl pénteki számában a Népszava a szombathelyi, állításuk szerint korrupciós ügyről; az újabb hanganyagon egy vállalkozó Szakály Gábor és Marton Zsolt fideszes képviselőkhöz kér „beajánlást”. Közben ügyvéd előtt tett nyilatkozatot a hangfelvételen hallható egyik vállalkozó.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Népszava közlése szerint a "beajánló" - aki állítása szerint Szakállyal együtt plakátolt, de Martonnal is jó kapcsolatot ápol - a hangfelvételen azt ecseteli, hogyan lehet nagyot szakítani a közpénzekből. A felvételen csak Árpiként hallható férfi azt mondja a fideszes politikusokról: „nem kell félni, elvásik minden. Most négy évig ők lesznek a királyok”. A képviselőknek juttatandó tíz százalékról pedig azt mondja: „nem kell aggódni, nem az ő pénzük, hanem a városé.”

A lap csütörtöki számában közölte egy másik hangfelvétel részletét, közlésük szerint ezen az hallható, hogy egy másik építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe az elnyert munka után ugyancsak 10 százalékot kell „visszaadnia” a Fidesz helyi prominenseinek.

Az érintettek cáfolták a lapban leírtakat és feljelentést ígértek az ügyben. A Népszava pénteki számában azt írta: a hangfelvételeket küldő informátornak további anyagai vannak, de azokat a hatóságoknak akarja eljuttatni.

OLDALTÖRÉS: Horváth Árpád ügyvéd előtt tett nyilatkozata

Horváth Árpád ügyvéd előtt tett nyilatkozata

Horváth Árpád ügyvéd előtt tett nyilatkozata

Horváth Árpád ügyvéd előtt tett nyilatkozata

NYILATKOZAT

Alulírott Horváth Árpád szombathelyi lakos az alábbi nyilatkozatot teszem önként, minden befolyástól mentesen 2010. szeptember 16. napján 18.00 órakor dr. Popgyákunik Péter ügyvéd szombathelyi irodájában:
2010. szeptember 04-én megkeresett az általam már korábban is ismert Komláti László vépi lakos azzal, hogy a tulajdonában van több millió forint értékű műanyag ablak, amiket szeretne a Savaria Rehab-Team Kft. részére eladni.

Ezen beszélgetés során Komláti László hozta szóba Marton Zsolt és Szakály Gábor szombathelyi önkormányzati képviselők nevét és velük kapcsolatban korrupcióra utaló kérdéseket tett fel és állításokat fogalmazott meg, amely valótlan és sértő kérdéseire és állításaira tőlem várt megerősítést.

Komláti László az egész beszélgetés során folyamatosan Marton Zsoltra és Szakály Gáborra terelte a szót, róluk akart tőlem negatív dolgokat hallani. Akkor én még nem tudtam, hogy a beszélgetésünket Komláti László rögzíti, nem tudtam, hogy az egész beszélgetés egy provokáció volt, amelynek célja az érintett képviselők lejáratása. Én nem tulajdonítottam jelentőséget ennek a beszélgetésnek, de a mai napon néhány személy a tudomásomra hozta, hogy a beszélgetésünket rögzítették és várhatóan a holnapi nap folyamán nyilvánosságra fogják hozni.

Kijelentem, hogy én szerződéses kapcsolatban a Savaria Rehab-Team Kft.-vel soha nem álltam, úgyszintén semmilyen – sem üzleti, sem magánjellegű – kapcsolatban nem volt Marton Zsolt és Szakály Gábor urakkal.

Ezen beszélgetés során Marton Zsolttal és Szakály Gáborral kapcsolatban részemről elhangzott bármilyen negatív és személyüket sértő kijelentésért bocsánatot kérek. Nem állt szándékomban őket megbántani, velük kapcsolatban bármilyen valótlanságot állítani, de sajnos felültem a nyilvánvalóan provokációnak. Soha nem gondoltam arra, hogy olyan helyzetbe kerülhetek, hogy személyemet a választási kampányban mások lejáratására használják fel. Remélem, Marton és Szakály urak bocsánatkérésemet elfogadják.

Szombathely, 2010. szeptember 16.

Horváth Árpád  

Alulírott dr. Popgyákunik Péter ügyvéd (nyilvántartó kamara: Vas Megyei Ügyvédi Kamara, kamarai nyilvántartási szám: 107) tanúsítom, hogy ezen aláírás-mintát fent nevezett Horváth Árpád, aki személyazonosságát a 643766 KA számú jogosítványával, lakcímét pedig a 603575 TL számú lakcímet igazoló hatósági igazolványával kellőképpen igazolta, előttem saját kezűleg írta alá.

Szombathely, 2010. szeptember 16. napján


dr. Popgyákunik Péter  
ügyvéd

Nem hivatalos információk szerint Horváth Árpádtól pénzt kért a vele egyezkedő személy azért, hogy ne jelenjen meg a hangfelvétel - a vállalkozó ezt a beszélgetést rögzítette, tovább növelve a hangfelvételek számát az ügyben.

OLDALTÖRÉS: Szakály Gábor sajtóközleménye

Szakály Gábor sajtóközleménye

Szakály Gábor sajtóközleménye

Szakály Gábor sajtóközleménye


A mai napon nyilvánosságra került személyem, és a Fidesz lejáratására kreált zsaroló hangfelvétel bizonyítja, hogy a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket.

A múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolt azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ,,ha továbbra is a politikában akarok virítani, szedjek össze 2 métert, és a saját érdekemben ne futkározzak sehová." A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen.

A Népszava által a mai napon nyilvánosságra hozott felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll.

A mai népszavás hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.

A tegnapi hangfelvételről bebizonyosodott, hogy hamisított, hiszen azon nem a Savaria Rehab-Team Kft. dolgozója beszél.

Már csak az a kérdés, hogy ki áll a zsaroló bűnszervezet hátterében. Ennek kiderítése már a nyomozó hatóságok feladata.

Szakály Gábor
önkormányzati képviselő

OLDALTÖRÉS: Az MSZP hisz a szombathelyi fideszeseket érintő vádaknak

 

 

 

Az MSZP hisz a szombathelyi fideszeseket érintő vádaknak

A szocialisták szerint Marton Zsolt és Szakály Gábor "elmúlt két évben hirtelen jött jóléte nem a véletlen és szorgalmas munkájuk eredménye", feljelentést tesznek, és felszólítják a két szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőt, mondjanak le képviselőtestületi tagságukról.

A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva csütörtökön azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak. A lap pénteken újabb cikket közölt, online kiadásának honlapján pedig újabb hangfelvételt tett közzé, amelyen egy szombathelyi vállalkozó a két fideszes képviselőkhöz kér "beajánlást". 

Az érintettek cáfoltak, a választási kampányra időzített lejárató akciónak minősítették az ügyet és jelezték, feljelentést tesznek annak kapcsán, hogy közlésük szerint megrendezett hangfelvétellel próbálták hírbe hozni őket. Cáfolt a Savaria Rehab-Team Kft. is, amely a cikk állításával szemben közölte, nem az ő irodájukban vették fel a beszélgetést.

A napvilágra került újabb hangfelvétellel egyértelművé vált, ami az elmúlt hónapokban sejthető volt, és ami tegnap már megerősítést kapott; Marton Zsolt és Szakály Gábor elmúlt két évben hirtelen jött jóléte nem a véletlen és szorgalmas munkájuk eredménye - értékeli ugyanakkor az MTI-hez pénteken reggel eljuttatott közleményében az MSZP szombathelyi szervezete.

Szerintük amikor a baráti körükhöz tartozó személy is arról beszél a hangfelvételen, hogy nem kell aggódnia senkinek, hogy ők jattot kapnak a felújítási pénzekből, mivel nem az ő pénzük, hanem a városé, "nem nehéz elképzelnünk, milyen magas szintre emelték a város vagyonának lenyúlását".

Elkeserítő, hogy a tisztességesen, évtizedek óta a városért dolgozó Savaria Rehab-Team munkatársai mögé próbálnak elbújni, miközben az általuk odatett Veres Zoltán, aki központi figurája a Fidesz-tized beszedésének, eltűnik csütörtök reggel, nem megy be dolgozni - írják. 

A hangfelvételen az MSZP-sek szerint egyértelműen felismerhető Horváth Árpád hangja, aki Marton és Szakály baráti köréhez tartozik, "aki bútorokat hoz be Oberwartból a +Szakinak+, vagy éppen velük együtt plakátol". 

Marton Zsolt és Szakály Gábor érdemtelenné váltak arra, hogy városunk képviselői legyenek, ezért – bár ez már csak formális – felszólítjuk őket, hogy mondjanak le képviselőtestületi tagságukról - tudatják, hozzátéve: felszólítják Ágh Pétert, a Fidesz városi szervezetének elnökét, döntse el, megérdemli-e a város, hogy az érintett két politikus kompenzációs listáról önkormányzati képviselővé váljon október 3-át követően.

Közlik azt is, vesztegetés alapos gyanúja miatt feljelentést tesznek a városi ügyészségen.

OLDALTÖRÉS: Zsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen

Zsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen

Zsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen

Zsarolási kísérlet miatt nyomoz a rendőrség Szombathelyen

Zsarolás kísérletének gyanúja miatt indított nyomzást egy önkormányzati képviselő feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság - erősítette meg az MTI értesülését a rendőrség pénteken.

Leibinger Eszter rendőrségi szóvivő elmondta: a feljelentést szeptember 10-én tette meg a képviselő, az ügy további részleteiről azonban a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kívánt bővebbet közölni.

A Népszava csütörtökön és pénteken is nyilvánosságra hozott egy-egy hangfelvételt, amelyekben arról esik szó, hogy Szakály Gábor és Marton Zsolt szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőknek "tíz százalék jattot" kell fizetni, ha valaki eredményesen akar pályázni bizonyos önkormányzati intézményekben végzett építőipari felújítási munkákra.

A politikusok határozottan cáfolták a vádakat, megrendezettnek nevezték a hangfelvételt és közölték, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Szakály Gábor és Marton Zsolt már csütörtöki közleményükben utaltak arra, hogy korábban Szakály Gábort megzsarolták egy bizonyos hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával.

A képviselő az MTI-nek elmondta: egy ismeretlen férfi hívta fel szeptember 10-én az éjszakai órákban azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amelyen "Rehab-Team-es cimborái csacsognak". A hívó azzal fenyegette, ha nem akarja, hogy a felvételt mások is hallgassák és továbbra is a közéletben akar "virítani", "rakjon össze két métert". Szakály Gábor ezt úgy értelmezte, két millió forintot követel tőle a zsaroló.

A képviselő a hívás után a tudakozót felhívva arról értesült, hogy a hívás egy szombathelyi nyilvános telefonfülkéből érkezett. Még aznap éjszaka megtette a rendőrségi feljelentést, néhány napra rá pedig napvilágot láttak a felvételek, amelyekről meggyőződése, hogy hamisítványok.

Az ügyen az MSZP is feljelentést tesz, ám ők - közleményük szerint - vesztegetés gyanúja miatt fordulnak a Szombathelyi Városi Ügyészséghez, kérve az önkormányzati cégnél történtek, az építőipari megbízások hátterének kivizsgálását. Szombathely szocialista polgármestere a csütörtöki közgyűlésen bejelentette: ő belső vizsgálatot kezdeményez a tények feltárására.

OLDALTÖRÉS: MSZP: lépjen vissza a két szombathelyi fideszes jelölt!

MSZP: lépjen vissza a két szombathelyi fideszes jelölt!

MSZP: lépjen vissza a két szombathelyi fideszes jelölt!

MSZP: lépjen vissza a két szombathelyi fideszes jelölt!


Az MSZP arra szólítja fel a hangfelvételek miatt gyanúba keveredett két szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőjelöltet, hogy - ha nem tudják tisztázni magukat - lépjenek vissza.

Török Zsolt, a párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: joggal várja el a közvélemény és az emberek, hogy a Fidesz elnöke tegyen valamit ebben az ügyben, vonja meg a bizalmat a két politikustól.

Ilyen hangfelvételek után a hatóságok más esetben rabláncon vezették el az esetlegesen meggyanúsított személyeket, reméljük most is hasonló hatékonysággal lépnek fel - közölte a szocialista politikus.

Emlékeztetett arra: az elmúlt napokban hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint Szombathelyen a fideszes vezetők csak úgy tudnak finanszírozni önkormányzati beruházásokat a Savaria Rehab-Team Kft.-hez kötődően, ha ennek a tíz százalékát visszaosztják.

A kérdés csupán az, hogy ez egyedi eset volt vagy általános - vélekedett. Török Zsolt szavai szerint a Fidesz székháza felett egyre inkább gyülekeznek a fellegek, egyre több korrupciós ügy kerül elő. Példaként a kónyi hangfelvételt, a szekszárdi polgármester telephelyvásárlását vagy a dögei polgármester ügyét említette, akit nemrég ítéletek el jogerősen.

Kitért arra: az elmúlt másfél évben az önkormányzati tulajdonú, eredetileg megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására specializálódott Savaria Rehab-Team Kft. 180 millió forintból rendelt meg ablakcserét, idén pedig az összes alvállalkozónak adott harminc százalékot vagy ennél is több előleget.

Megjegyezte, azért van jelentősége annak, hogy másfél év alatt történt mindez, mert akkor vette át a Fidesz a város irányítását és lecserélték az összes önkormányzati cég vezetőjét.

OLDALTÖRÉS: A vállalkozó tagadja, hogy hangfelvételt készített volna

A vállalkozó tagadja, hogy hangfelvételt készített volna

A vállalkozó tagadja, hogy hangfelvételt készített volna

A vállalkozó tagadja, hogy hangfelvételt készített volna

Az elhíresült szombathelyi hangfelvételen hallható vállalkozó, akit pénteken sikerült telefonon elérnie az MTI-nek, tagadja, hogy bármiféle hangfelvételt készített volna a Horváth Árpáddal folytatott beszélgetésükről.

A férfi nem járult hozzá nevének közléséhez, és nem kívánt szólni a beszélgetés részleteiről sem, de azt elismerte, hogy beszélt Horváth Árpáddal, és tényleg voltak a birtokában műanyag ablakok, amelyeket el szeretett volna adni.

A vállalkozó elmondta, olvasta azt a nyilatkozatot, amelyet Horváth Árpád ügyvédje útján juttatott el a sajtóhoz, az ügy tisztázása érdekében szerette volna a férfit telefonon elérni, de még nem járt sikerrel.

Horváth Árpád nyilatkozatában azt állította, hogy beszélgetésük alkalmával - amelyről állítása szerint a vállalkozó titokban készített hangfelvételt - a férfi hozta szóba Marton Zsolt és Szakály Gábor fideszes önkormányzati képviselők nevét, velük kapcsolatban korrupcióra utaló kérdéseket tett fel, amelyek valótlan és sértő megállapításaira tőle várt megerősítést.

Az MSZP szombathelyi szervezete pénteki közleményében Horváth Árpádot úgy említi, mint aki Marton és Szakály baráti köréhez tartozik, aki bútorokat hoz be Oberwartból a 'Szakinak', vagy éppen velük együtt plakátol".

A Népszava eddig két hangfelvételt  hozott nyilvánosságra, mindkettőben arról esik szó, hogy a két szombathelyi fideszes városi képviselőnek "10 százalék jattot" kell fizetni önkormányzati épületeken végzett építőipari megbízások fejében.

Az  ügyben az érintett képviselők rendőrségi feljelentést tettek, az MSZP az ügyészséghez fordult, a szombathelyi szocialista polgármester pedig belső vizsgálatot rendelt el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!