Miniszteri kitüntetés az árvízi védekezésben résztvevőknek

Sárvár - A szaktárca vezetője személyesen adta át kedden délután a vár dísztermében a minisztériumi kitüntetéseket azoknak, akik a nyár elején az árvíz elleni védekezésben sikeresen helytálltak.

Angyal László

Az Alpokalján és Alsó-Ausztriában június második felétől kezdve három héten át szinte mindennap esett az eső, s  több árhullám vonult le  a Dunán, a Rábán, a Lajtán és a Murán.  A Rábán  olyan magas vízállások alakultak  ki, hogy tetőzéskor  Szengotthárdon és Körmendnél is meghaladta  a vízszint  a korábban mért legmagasabb értéket, a Lajtán  meg kellett nyitni a mosonmagyaróvári szükségtározót.  

Az árvízi védekezést június 25-től az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálta.  A munka  június 24-én kezdődött, június 2-án voltak a  legtöbb helyen  készültségben, ekkor az országban 862 kilométeren zajlott az árvízi munka. 

A csúcsidőszakban  több mint 450 munkagéppel, csaknem ezer ember vett részt a védekezésben, közülük 212  vízügyi szakembert  a Tisza mentéről vezényeltek  át.   A vízügyi igazgatóságok  300 ezer homokzsákot,  1300 fáklyát, és  3 ezer 800 négyzetméter fóliát használtak fel, illetve adtak át a védekező önkormányzatoknak.  



Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter (bal oldalon) átadja az elismeréseket

A nagy nyári árvíz mintegy 700 millió forintot vitt el a tárca költségvetéséből. Az árvízvédelem jól vizsgázott, a megfelelő előrejelzések, a szakemberek felkészültsége,  az önkormányzatokal való kiváló együttműködés eredményeként sehol sem alakult ki vészhelyzet, mondta az  ünnepségen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. 



Fotók: Kiss Teodóra

Ötvennégy személy  és egy szervezet (Körmendi Rendészeti Szakközépiskola)  kapott  elismerést, mindannyian A vizek kártételei elleni védekezésért bronz érdemérmet vehették át.  

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pedig  dátumozott homokzsákot adott  emlékül a tárca vezetőjének.  

Kapcsolódó dossziénk: Árvíz 2009 nyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!