Mintakertet alakít ki Kemenespálfán a karitász

Ünnepi gyümölcsfa ültetés volt pénteken Kemenespálfán. A nemrégiben még bozótos falusi kertből mintakertet alakít ki a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Az első gyümölcsfát a püspök ültette.

Némethy Mária

A tavaly június végén átadott Szent Pál Szociális Központban már tavaly volt közös szilvalekvár befőzés: adományba kaptak 70 kiló szilvát. Gyógynövénytermesztéssel foglalkoznak, de sok szó esett arról: a rendelkezésükre álló óriási területű kertet nem szabadna parlagon hagyni. Nem is hagyták.

Tavaly nyáron 40 új munkahelyet teremtett Kemenespálfán a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Akkor, a Kríziskamra Projekt részeként avatták fel a Szent Pál Szociális Központot, amelyben Kemenespálfán, Bobán, Izsákfán, Nemeskocson, Köcskön és Egyházashetyén élők, megváltozott munkaképességűek kezdhettek dolgozni.  Akkor nyolcvanan jelentkeztek a negyven helyre. 

A szociális központot egy lerobbant, 15 éve üresen álló iskolaépületben alakították ki. Hosszú kert tartozott hozzá. Vagyis egy hajdan volt kert, ami akkorra már bozótos, dzsumbujos  területté vált.

Mára már nyoma sincs ennek. Első részében szépen megmunkált konyhakert van - a borsó, a hagyma már zöldellik benne -, folytatásában pedig minta gyümülcsöskertet alakít ki a karitász. Ide ültették el a gyümölcsfákat, a gyümölcsöket termő bokrokat.
  
Kemenespálfán, a római katolikus templomban pénteken sokan gyűltek össze. Szentmisét mutatott be dr. Veres András megyés püspök. Ezután  mindenki átvonult a Szent Pál Szociális Központba, az ünnepi gyümölcsfa ültetésre. Ott dr. Veres András csizmát húzott, mert ő volt az, aki az  első fát elültette.  Egy veres szilvát. Olyan ősi fajtát (neve már egy 16. századi jegyzékben is szerepel), amelyik augusztus közepe-végén érik, termése közepesnél nagyobb, hosszúkás, belül aranysárga, lédús, koraisága miatt feldolgozásra alkalmas, minőségi gyümölcs.
  
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász jóvoltából összesen 160 gyümölcsfa került a földbe és 100 ribiszkebokor  (fekete és piros), meg 50 csipkebogyó is.

Ez lesz a kemenespálfai fajtabemutató kert, ahol majd az első termések leszedésével azt is bemutatják, milyen sokféleképpen lehet felhasználni a gyümölcsöket. Nemcsak lekvárként, szörpként, de aszalványként is.
 
A hajdani paraszti kultúra továbbörökítése, megőrzése az egyre inkább elnéptelenedő falvakban. Egy kultúráé, amelyik évezredeken át a szántó-vető, állattartó, szőlőművelő emberrel, a föld népével volt azonos.  Ezt szolgálja a Vas és Zala megyékből most tavasszal elindult fontos faültetési akció, a Tündérkert mozgalom is. Az  öntevékenység, az önellátás megteremtését. A közösségek erejének felmutatását.
 
Ezt segíti elő a karitász mintakertje is. Terményeit Szombathelyen, a Püspökvár mellett hamarosan nyíló bioboltban vásárolhatjuk majd meg.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!