Mintha ősz lenne: lehullatta levelét a diófa

Szombathely - A tízéves diófa levelei júliusban elkezdtek sárgulni, aztán barnulni. Augusztus elejére olyan lett a fa, mintha ősz lenne: minden levelét ledobta, csak a zöld dió maradt rajta.

Némethy Mária

Régebben azt mondogatták a kertészkedők: a diófa törődést nem igényel, elvan magában. Egy szombathelyi kiskertben furcsa dolog történt egy éppen tízesztendős fával. Július közepén elkezdtek sárgulni a levelei, aranysárgává váltak, majd barnára váltottak, lehulltak. A  csupasz ágakon   ma az ígérkezett  termés látszik: a dió, zölden. 



Körülbelül három hét alatt veszítette el leveleit a tízéves diófa   Fotó: Némethy Mária

A szívesen kertészkedő, fákat évek óta kitűnően metsző és  permetező  hobbikertész,  Devecseri Árpád  értetlenül szemléli a diófát. Elváltozást nem talál sem a gyökérnyaknál, sem  a fa kérgén. Utánanéztünk az interneten a jelenségnek. Egy másik kerttulajdonos is leírta júliusban ugyanezt a betegséget, így: Van egy fiatal diófa a kertemben. Múlt héten elkezdtek sárgulni és hullani a levelei. Milyen betegség okozhatja ezt? És hogyan lehet ellene védekezni? 

A szakíró válasza: a diófa azok közé a gyümölcsfák közé tartozik, amelyik szerencsés esetben (ha komolyabb betegség nem gyengíti a fát) akár magukra hagyva is termést hoznak, és hosszú ideig élnek. Szerinte a  nyár második felében levelét hullató diófát nagy valószínűséggel a gnomóniás levélfoltosság támadta meg, mely ebben az időszakban súlyos lombhullást okoz.  

A  Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-,  Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei  ingyenes helyszíni vizsgálat után mondanak véleményt az ügyben, fizetni az esetleges laboratóriumi vizsgálatért kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!