Mire figyeljünk karácsonyfa vásárlásakor

Lehet kicsi, lehet nagy, készülhjet sörösüvegből vagy gyémántból is, és lóghat rajta rántott hús is, vagy bármi más. A lényeg, hogy nekünk kifejezze az ünnepet. Tanácsok favásárláshoz, kiválasztástól a szállításig.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Honnan vegyünk?
Mindenki másra esküszik. Egyesek a földlabdás módszert részesítik előnyben, mások pedig a nagyáruházak parkolójában, benzinkutakon és egyéb helyeken fellelhető árusoktól veszik inkább a fát, hogy aztán pár hét múlva az a kukában/komposztálóban/kandallóban végezze. Természetesen ajánlott a földlabdás rendszer, hiszen az mégiscsak környezetbarát, s az ember is nyugodtabb, hogy nem kell egy háromnapos ünnepért kivágni egy fát.

Mit akasszunk a fára?
A karácsonyfadíszektől kezdve a teafilteren át a rántott-húsig szinte minden került már karácsonyfára. Lehetünk tradicionálisak, üveggömbbel, csillagszóróval, szaloncukorral, égőkkel, boával, s különféle angyalkákkal, megannyi dísszel. Lehetünk naturisták és termésekből – pl. dió – készíthetünk díszeket, tobozokat, szalmafigurát, fagyöngyöt és minden olyat aggathatunk a tűlevelűre, ami természetes. Ha máshol nem, de az interneten már belefuthattunk számos fotóba, melyek érdekesen díszített karácsonyfákat ábrázolnak. Láttunk már rántott hússal, kolbásszal, teafilterekkel díszített fákat, South Park-os, Super Mario-s vagy éppen Star Wars-os örökzöldeket.

Mekkorát vegyünk?
Persze mindenki szeretné, hogy ha egy százméteres mamutfenyő állna a nappaliban, de próbáljuk meg favásárlás előtt felmérni és elfogadni korlátainkat. Egy 220 centiméteres belmagasságú lakásba lehetőség szerint ne egy „szemmértékre épphogy befér” fával állítsunk be, inkább vigyünk magunkkal mérőszalagot. Az sem jó, hogy ha olyan terebélyes fát választunk, ami egy kettő méter sugarú körben elfoglalja helyét és még megközelíteni sem lehet – ez kis lakásokban tud zavaró lenni.

Mikor vegyük?
Amikor " target="_blank">Pattogi nincs ott.

Hogyan szállítsuk?
A karácsonyfa szállítására már számos érdekes variációt láthattunk. A manapság már zsugor-hálóval összefogott fákat még egy nem túlzsúfolt tömegközlekedési eszközön is viszonylag kényelmesen tudjuk szállítani. A kerékpáros móka már érdekesebb, mert ha megpróbál valaki fával a hóna alatt biciklizni, hamar meglepetések fogadhatják. A kerékpár gumiabroncsai keményebbek a hidegben, könnyebben elcsúszik az ember, pláne, hogy ha a hóna alatt cipel pár kilogrammnyi pluszt.

Autóval szállítva láthatóak a legröhejesebb és egyben veszélyes életképek is. Bizonyára sokan akadnak Önök között is olyanok, akik már láttak olyat, hogy egy fenyőfa vezeti az autót. Ilyenkor – csak kis távokra – sok sofőr simán bevállalja, hogy szinte ki se látva a kocsiból közlekedjen. A másik módszer a kocsi tetején szállítani a fát, viszont hangsúlyozzuk, hogy azt egy anyósülésen ülő ember az ablakon kitett egy kezével nem tudja biztonságosan tartani, mint ahogy a gumipók sem elég. 50 km/h-ás hirtelen fékezésnél a fa rakétaként repül le az autó tetejéről, s ki tudja mi állítja meg. A legjobb módszer a gurtni, avagy heveder, az biztosan tart, illetve ha az utastérben elfektetve, törzse az első ülés háttámlájának támasztva, és a csomagtartó ajtón maximum 1,5 méterre lóg ki. A piros kendőt ne feledjük ráakasztani a végére, este pedig biciklire való hátsólámpával lássuk el. Figyeljen, hogy a rendszám látszódjon felnyitott csomagtartó-ajtónál!

Mit csináljunk a fával karácsony után?
A földlabdás fáknál ez nem kérdés, visszaültetjük, vagy visszaváltjuk. A szimpla fákat eltüzelhetjük, illetve elvihetjük a közeli karácsonyfagyűjtők valamelyikébe, ahonnan komposztálóba kerül. A lakótelepi tradicionális szokásról pediglen már igazán leszokhatnának az emberek, mert ugye látványos amikor kirepül a tizedik emeletről a fa, de nem oda kerül ahova kéne és jobb esetben nem talál el senkit vagy semmit.

Ha idén mást szeretnénk
Íme néhány ötlet, hogy ha kicsit szeretnénk eltérni idén a hagyományostól:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!