Mit tegyünk, ha megütjük a főnyereményt?

Az ember ősidők óta bízik a szerencsében, mondja dr. Buda Botond ideggyógyász, akit a szerencsevadászat lélektani hátteréről faggattunk. Nemcsak a lottószámait árulta el, de tanácsokat is adott, miként dolgozzuk fel, ha megütjük a főnyereményt.

Nagy Ildikó

Bár kézenfekvőnek tűnne, hogy ínséges időkben az emberek kevesebbet költenek haszontalan szerencsejátékokra, ám ez éppen fordítva van: válság esetén a szokottnál többen kísértik Fortunát. A legrosszabb körülmények között élők ugyanis már csak ebben látnak kiutat, mondja dr. Buda Botond. A szakember szerint az állandó számokkal lottózó emberek két csoportra oszthatók. Egyesek babonás-kényszeres jellegű hittel bíznak a nyerő számkombinációban, a racionálisan gondolkodók viszont úgy vélik, hogy akármilyen számkombinációnak egyenlő esélye van a nyerésre, ha elég hosszú időn keresztül játsszuk meg.  

Dr. Buda Botond néha - ha éppen eszébe jut - felad egy lottószelvényt. Azt mondja, évekkel ezelőtt az egyszerűség kedvéért pár családi évforduló dátuma alapján ikszelte be a számokat, azóta ezt a gyűrött szelvényt adja le a lottózóban. Kisiskolás korában egyszer kettese volt az ötöslottón, 24 forintot nyert. Akkor 1 forint 20 fillérbe került egy liter benzin. A minap aztán 8 ezer forint ütötte a markát. Örömét csak az csökkentette, hogy némi fejszámolás után rájött: a nyereményből ugyanúgy húsz liter benzint tudna venni, mint évtizedekkel ezelőtt a 24 forintból.
És mit tenne, ha a héten az ő számait (5, 12, 15, 23, 73) húznák ki?

- Kifizetném a hiteleimet, azután megengednék magamnak egy másfél évtizede esedékes lakásfelújítást. Családtagjaimnak is örömmel ajándékoznék annyit, amennyiből egyenesbe jönnek. Szűkebb környezetünkben felvenném a kapcsolatot néhány egyházi és világi karitatív szervezettel, a határon túl pedig minden bizonnyal legalább Böjte Csaba testvérrel. Végül kialakítanék magamnak egy szerény, de korszerűen felszerelt orvosi rendelőt, s dolgoznék benne tovább, mint eddig, természetesen a rászorulókat honorárium nélkül ellátva. Talán ez az egyetlen, amit lottónyeremény híján is igyekszem lehetőségeimhez mérten megtenni...

- Hogyan éljük túl? Mit tegyünk, ha megütjük a főnyereményt?

Dr. Buda Botond azt tanácsolja, az összeg egy részét ajándékozzuk el. Anyagi javak helyett fektessük a pénzt  élmények és emlékek gyűjtésébe. És ami a legfontosabb: életvitelünket csak lassan és mértékkel alakítsuk a nagy összegű nyeremény által kitágított lehetőségekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!