Most élik reneszánszukat a zarándoklatok

Egyre többen kelnek útra. Kilépnek a mindennapokból, keresőkké lesznek. Egy-két napra, vagy hétre. Aztán arról beszélnek nagyon sokáig. Mert jó volt. Adott valami olyat, amelyet csak akkor, csak ott tapasztalhattak meg. Akik itt most megszólalnak Lourdes-ban és Máriacellben jártak.

Némethy Mária

Csodálatos érzés volt, amikor Lourdes-ban reggel 7-kor nekünk, a magyar csapatnak kivételes lehetőségként misénk volt a híres barlangban, vagy amikor a hatalmas téren angolok, írek, ausztrálok, kanadaiak, indiaiak, horvátok, más nációk hosszú sora kígyózott, az önkéntesek hozták a betegeket, de mindenki mosolygott, énekelt, s szinte tapinthatóan áradt a szeretet.  Ezt nevezik lourdes-i élménynek. Hallottunk már erről előzetesen azoktól, akik már jártak a híres francia zarándokhelyen, mégis felkészületlenül ért bennünket. Aki nem volt ott, nem érti, mert nem értheti, mit is jelent ez.

Tuczainé Régvári Marietta, az Egyházmegyei Karitász igazgatója a karitászosokkal nemrégiben egy héten át zarándokolt Európa nyugati felébe. Ahogyan fogalmaz: most nem kérni mentek, hanem hálát adni. A legfőbb cél Lourdes felkeresése volt, de decemberben, dr. Veres András megyés püspökkel az egyeztetés során  kristályosodott ki az útvonal, s bele tartozott odamenet Padova, Milánó, majd visszafelé Tours, Párizs, Reims,  Strasbourg is.

Kivételes helyzetben voltak azért is, mert a megyés püspök is velük tartott. Mindannyian együtt imádkoztak a híres zarándokhelyen az ország jövőjéért,  felemelkedéséért, talpra állításáért, a magyar családokért, minél több munkahelyért, a fiatalokért, hogy legyen munkájuk, legyen lehetőségük a családalapításra. 

- A zarándoklatok reneszánszát éljük nemcsak Európában, hanem szerte a világban - állítja dr. Veres András megyés püspök.  Nagyon sokan az ősi módon gyalogosan kelnek útra, vagy kerékpáron, autóval, a távolság miatt repülővel is. A Szombathelyi Egyházmegyéből évente úgy húsz zarándoklat indul az ősi zarándokhelyre, Máriacellbe. Mennek fiatalok és idősek is. Új útvonalnak számít, de  az Európa Tanács kiemelt jelentőségű, kulturális főútvonalai közé tartozik a Szombathelyről induló Szent Márton zarándokút. Fontosnak tartjuk, ezért az egyházmegye minden segítséget megad a zarándoklatokhoz.

Vas megyében élnek olyan papok, akik nagyon sok zarándoklatot vezettek már. Közéjük tartozik a szombathelyi székesegyház plébánosa, Miszori Zoltán, Horvátzsidány plébánosa, a 70-es éveiben járó Dumovits István esperes. Ők mindketten legendás gyalogos zarándokok, sokszor keltek már útra.  A Szentföld legkiválóbb magyar ismerői közé tartozik a Körmend-Horvátnádalján nyugdíjasként élő dr. Gyürki László pápai prelátus. Őseik útján járnak a Vas megyei horvátok, amikor minden évben elindulnak  Máriacellbe.

- Kialakult rítusaink vannak, az útvonalunk mindig ugyanaz, Krumbachban a három fakaresztnél például minden utunkon megállunk - meséli a kőszegi fő szervező, Petkovits Sándor.  Egy zarándoklat sohasem  túra. Van lelki része, hiszen minden nap van mise, reggeli közös ima, útközben rózsafüzért imádkozik mindenki akkor, amikor gondolja, gyónásra  is van lehetőség menet közben, hiszen pap mindig tart velünk, ugyanakkor sokat nevetünk, ugratjuk is egymást. Nagyon jó közösségi magja van a zarándoklatunknak.

Már országosan is ismert,  nagyon jó hírűek  a horvátok zarándokútjai. Mindig szívesen csatlakoznak hozzájuk újak,   például legutóbb Békéscsabáról két jogásznő is velük tartott, s nagyon szép köszönő e-mailt írtak. De nem tudnak korlátlanul fogadni társakat. Szeretnék, ha horvát többségű maradna zarándoklatuk, hiszen erről, nemzeti identitásukról is szól ez az út.

Ma már nagyon sok zarándokút közül választhat, aki elindul, s megtapasztalja:  az élmény maradandó. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!