Munkaerőpiac: Vas megyében csökkent az álláskeresők száma

Az idei évben tavalyhoz képest kedvezően alakultak a munkerőpiaci folyamatok, csökkent az álláskeresők száma Vas megyében.

Erős D. Zoltán

A gazdasági recesszió jelei már 2008 utolsó hónapjaiban egyértelműen megmutatkoztak a megye iparában, amelyek a megrendelések elmaradása miatti számottevő termelés csökkenésben nyilvánultak meg. Erről Rodler Tamás, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese  tájékoztatta a megyei közgyűlést, a munkaerő-piaci folyamatok alakulásának értékelése során.

A dekonjunktúra 2009. évben teljesedett ki: ebben az évben - december kivételével - az ipari termelés nagysága egyik hónapban sem érte el az egy évvel korábbit.

2010-ben a gazdaság egyes területein már megmutatkoztak a recesszióból  való kilábalás jelei, amely elsősorban az export élénkülésének a következménye. Az ipari termelés az  idei év első kilenc hónapjában hullámzóan alakult, volumene február óta mindvégig meghaladta az előző esztendő azonos időszakét.

A munkáltatók által 2010 első tíz hónapjában bejelentett létszámleépítések alatta maradtak az előző évinek.  Vas megyében a létszám-leépítési hullámot követően az előterjesztés elkészítéséig  terjedő időszakban 522  dolgozót  érintően jeleztek a munkáltatók elbocsátási szándékot.  Ezek döntő többségét a feldolgozóiparban tervezték és a szombathelyi valamint a sárvári kirendeltség területét érintették.

Az idei esztendő eleje negatív rekorddal indult: a támogatott foglalkoztatások visszaesése valamint a szezonális foglalkoztatás téli hónapokra jellemző átmenti szüneteltetése következtében tovább nőtt az amúgy is magas munkanélküliség.  

Januárban rekordot döntött mind a regisztrált munkanélküliek száma, mind a munkanélküliségi ráta. Az év első hónapjában a megye gazdaságilag aktív népességének 12,2 százaléka, összesen 14  ezer 467  munkanélküli  keresett állást a munkaügyi kirendeltségeken keresztül. 

Márciustól a kismértékű gazdasági élénkülés, a támogatott foglalkoztatások elindulása, valamint a szezonális munkák indukálta fokozottabb munkaerő kereslet következtében hónapról hónapra javultak a megye munkaerő-piaci mutatói.

Összességében a munkanélküliség január és június között 27,4 százalékkal csökkent. Ám a regisztráltak száma áprilisig így is meghaladta az egy évvel korábbit, májustól azonban már a tavalyi szint alatt alakult.

Az év második felében lelassult a munkanélküliek számának a csökkenése. A júliusi - döntően a pályakezdők beáramlása okozta átmeneti - létszámnövekedést követően tovább  mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma. A  csökkenés üteme azonban egyik hónapban sem érte el az 5 százalékot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!