Múzeumok mindenkinek: élet a középkori kolostorokban

Vasvár - Barangolás a múltban, élet egy középkori kolostorban - egyebek mellett ezeket ígéri a Múzeumok mindenkinek program mintaprojektje, amely tegnap indult útjára a vasvári domonkos kolostorban.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Talán alig akad olyan ember, akiben ne fogalmazódott volna meg az időutazás gondolata, s vele a kérdés: vajon milyen lehetett a várvédők, a nemesek, a jobbágyok, vagy éppen a középkori szerzetesek élete. Mivel töltötték mindennapjaikat, s mennyire volt kényelmetlen az élet a korabeli épületekben? Ezekre a kérdésekre egytől egyig választ kaphatnak a napokban a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola diákjai. A tanulók ugyanis egy teljes hétre birtokukba vehetik a vasvári domonkos kolostor minden szegletét, hogy tanuljanak, megismerjék a múltat. A részt vevő gyerekek játékos feladatokat megoldva, napjaikat a kolostor falai között töltve barangolhatnak a múltban, sőt az előadások, foglalkozások mellett az egykori mindennapok gyakorlati oldalával is megismerkedhetnek. Akár egy-egy szerzetes bőrébe is bújhatnak, kipróbálva a kódexfestés, az oklevélírás, a viaszpecsét-készítés nehézségeit, vagy éppen a címerfestés fogásait. A lovagi kultúrába a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület bemutatói vezetik be a diákokat, míg a jobbágyok és a polgárok életével az oszkói Hegypásztor Kör programjai ismertetik meg a diákokat. A programokhoz kapcsolódó előadások során pedig múzeumpedagógusok, történészek válaszolnak a diákok kérdéseire. A projekt részeként csütörtökön az ezer- éves magyar történelem több állomását , épített örökségét is felkeresik a diákok: Veszprémben, Cseszneken, Zircen és Pannonhalmán ismerkednek majd a győrvári iskolások a múlttal.

Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári múzeum igazgatója elmondta, hogy a tegnap útjára indított mintaprojekt egy olyan, az erdei iskolákhoz hasonló oktatási programot valósít meg, amely egy adott műemlék történetét és művelődéstörténeti hátterét mutatja be. A projekt kidolgozásánál francia mintákat követtek. A jelenleg zajló, egyhetes programban elsősorban a középkori egyház-, társadalom- és művelődéstörténet kap teret. A mintaprojekt lényege, hogy a minket körülvevő több évszázados épületek, tárgyi emlékek az oktatásban felhasználhatók legyenek. A tanórák ifjú résztvevői pedig ne felületes benyomással, hanem egy tartalmas és izgalmas múzeumi program emlékével távozzanak az intézményekből, valóban átélve az adott korszakban élők mindennapjait. Az igazgató hozzátette: céljuk, hogy a jövő nemzedéke megismerje a múltat, felismerje az épített örökség megóvásának fontosságát. S ehhez a legbiztosabb út a személyes élményeken át vezet. A vasvári intézményben most megvalósított mintaprojekt annak az országos programnak egy szeglete, amely az Új Magyarország Fejlesztési Terv Támop programjának keretében, uniós forrásból valósul meg. A rendkívül szerteágazó, országos Múzeumok mindenkinek program központja a szentendrei skanzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!