Naponta fél gramm kokaint reggelizett

Ötmillió forint óvadék ellenében sem helyezte szabadlábra a Vas Megyei Bíróság azt a férfit, aki a vád egyik pontja szerint egy szemenyei házban termesztett droggal kereskedett.

Simon Erzsébet

Elutasította a bíróság azt a védői indítványt, hogy az ügy elsőrendű vádlottját ötmillió forint óvadék ellenében helyezzék szabadlábra, a másodrendű esetében pedig házi őrizet váltsa fel az előzetes letartóztatást.

A  Vas Megyei Bíróság dr. Nárai József  vezette büntetőtanácsa az ügyész álláspontjával értett egyet, aki szerint súlyos a vád, s esetleg tartani lehet a vádlottak szökésétől, elrejtőzésétől. Továbbá a bíró kifejtette, hogy néhány hét múlva várhatóan megszületik az elsőfokú ítélet, nem látja hát indokoltnak a jelenlegi helyzet módosítását.

Tavaly kezdődött annak az ügynek a tárgyalása, amelyben az elsőrendű V. Zs.-t jelentős mennyiségű kábítószer tartásával, kereskedéssel, drogfogyasztással, lőfegyverrel való visszaéléssel, pénzhamisítással vádolják, a többiek, B. J. T.-né, R. P. és G. J. I.-né rovására jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés, drogtermesztés és -kereskedelem írható.

Még 2008. január végén bukkantak a rendőrök vadkenderültetvényre egy szemenyei családi házban. A marihuánanevelésre berendezett helyiségekben csaknem 300 tő növényt találtak, valamint nejlonzacskókba csomagolt, leszüretelt  vadkenderleveleket.

Az előző tárgyaláson a vádlottak mondták el az esettel kapcsolatos saját verziójukat. Akkor például V. Zs. élettársa, B. J. T.-né és az édesanyja, G. J. I.-né, aki a szemenyei ház tulajdonosa egymást vádolták kábítószer-termesztéssel. Kettejük viszonya hétfőig sem változott, egyetlen kérdésre sem adtak egybehangzó választ.

Nem úgy a szakértők: szombathelyi és győri igazságügyi orvos, pszichológus és pszichiáter szakértő egyező álláspontra jutott a tekintetben, hogy vajon kábítószerfüggő, szenvedélybeteg-e V. Zs., s van-e olyan betegsége, amely miatt káros a számára, hogy rács mögött van.

Bár erről hosszasan elvitatkozott a szakértőkkel az elsőrendű vádlott védője, a bíróság elfogadta a szakvéleményeket. A laboreredményeket, a pszichológiai szakvizsgálatokat, az objektív tényeket összevetve a szakértők megállapításai szerint V. Zs. egészséges fiatalember, nincs olyan betegsége, ami a fogva tartását akadályozná, nem kábítószerfüggő, csak -fogyasztó, ahogy ezt maga is elismerte. (Úgy fél gramm kokaint szoktam szívni reggelire, enélkül nem tudtam elindulni otthonról mondta V. Zs.)

Az elsőrendű vádlott védője, dr. Tóth László mindazonáltal megalapozatlanságra hivatkozva új szakértői bizonyítási eljárást, s másik pszichológus szakértőt kért. A bíróság mindkét indítványt elutasította. Helyt adott viszont annak, hogy idézzenek be egy újabb tanút, mégpedig a V. Zs-nél talált lőfegyver ügyében. 

A bíróság egyébként a védelem kérésére két olyan tanút is meghallgatott, akik a szemenyei ingatlanon egy építkezésnél segédkeztek még 2007-ben. Mindketten arról beszéltek, hogy semmiféle, vadkendertermesztésre utaló jelet nem észleltek, jóllehet a vádirat szerint ott már 2006-ban elkezdődött a marihuána termesztése, a ház .

Arról például, hogy abban az időben  a családi ház egyik fala meg volt-e repedve, s milyen mértékben, a vádlottak és a tanúk is teljesen eltérően nyilatkoztak. A megyei bíróság áprilisra napolta el a tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!