Nászra másznak a békák

Mint minden évben, most is útra kelnek a békák párzó helyeikre, a közeli vizekhez. Máriaújfalunál 2003 óta mentik őket, nehogy az autók eltapossák őket.

Némethy Mária

Terelőkerítés felállítása, vödrök leásása, majd a csillogó szemű sáros bregyuszok vödrökbe pakolása, azután  brekegő kórus kíséretében átszállításuk az út egyik oldaláról a másikra.

Az országban több helyen mentik ilyentájt az útra kelt, nászra mászó békákat. 2003 óta Szentgotthárd-Máriaújfalunál is. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája több, mint 1800 kétéltűfajt tartalmaz, vagyis a kétéltűek közel harmada veszélyeztetett, szigorúan védett hazánkban is. 2007-ben a tudósok megfogalmazták:  a közeljövőben tömegesen  kihalnak a kétéltűek.

A  békák kifejlett állapotban nem kötődnek a vízhez, gyakran messze elvándorolnak a szaporodóhelyektől,  oda csak a párzási időszakban térnek vissza. Útjukat azonban  országutak keresztezhetik. Ezeken  minden évben tömegesen pusztulnak. 

A március 15-e körüli  enyhébb napoknak köszönhetően megindult a barna varangyok vonulása párzóhelyeikre, az élőhelyükhöz közeli vizekhez.

Azért, hogy ne a gépkocsik gumijai alatt leljék halálukat, az időjárástól függően két-négy héten át mentjük őket  mondta el Tanner Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője.
Hihetetlenül nagy szám, de tény: csak itt, SzentgotthárdMáriaújfalunál  évente körülbelül 5-7 ezer békát mentenek meg. Ebben segítenek minden évben  önkéntesek is, szentgotthárdi diákok a III. Béla Szakképző Iskolából.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!