Négy év múlva újra járnak a vonatok Szombathely-Felsőőr vonalon?

Nem lesz olcsó mulatság a Szombathely-Felsőőr vasútvonal visszaállítása, az osztrákok a GYSEV színre lépésén fellelkesültek és bíznak abban, hogy néhány év múlva vonatok közlekednek a két város között.

MTI

A hétfői történésekről már beszámoltunk, a burgenlandi tartományi kormány képviselője örömmel konstatálta, hogy a magyar oldalról a GYSEV-t érdekli a Szombathely-Felsőőr vasútvonal visszaállítása. (Ennek oka többek között, hogy a magyar állam igen csekély aktivitást mutatott az ügyben - most a kormány nevezte meg a vasúttársaságot hivatalos tárgyalópartnerként.) 

Azóta több konkrétumra is fény derült: a projekt a Burg (lásd a térképen) és a Szombathely közötti mintegy húsz kilométernyi pálya megépítéséről szól. Arról nincsenek pontos információk, hogy osztrák oldalon meddig és milyen állapotban maradtak meg a sínek. A magyar állapotok nagyjából ismertek, Szombathelyen még vannak nyomai a pályának,  és rossz állapotban van a Perinten átívelő híd is.

Azonban korai lenne még a nyomvonalról beszélni, jelenleg a tervek kidolgozása indult el, osztrák becslések szerint ez a fázis 300 ezer euróba kerül. Utána már "csak" az EU-t és a befektetőket kell meggyőzni a projekt fontosságáról és jelentőségéről, így akár 85 százalékos pályázati rész is elnyerhető - és akkor 3-4 éven belül ismét járhatnak a vonatok a két város között. Egy 2006-os, ausztriai költségszámítás alapján a vonal visszaállítása 150 millió euróba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!