Négy önkormányzati képviselő váratlanul lemondott

Némethy Mária

Nem sima az  ügy,  Gyöngyösfalu lóg a levegőben.

A terv szerint hétfőn este összegyűltek Lukácsházán nyolc település, Cák, Gyöngyösfalu, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty,  Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Nemescsó és  Pusztacsó önkormányzati képviselői, hogy többszöri tárgyalás után véglegesen döntsenek arról: a járások kialakulása után egy  körjegyzőséghez tartoznak majd  úgy, hogy annak központja Lukácsházán lesz, de Kőszegszerdahelyen működik egy kirendeltsége.

A folyamatot az indította el, hogy az öt kőszeghegyaljai település, Cák, Bozsok, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló és Velem   összlakossága nem éri el a kétezer főt, és mivel     hét faluról sincs szó   ezek a törvényben megadott feltételek   valahová, valamelyik jegyzőséghez csatlakozniuk kell. Májusig úgy volt, egyben marad az öt kőszeghegyaljai település, de Bozsok és Velem akkor váratlanul  Kőszeget választotta.





Takács Péter polgármester elmondta: Kőszegszerdahelyen kirendeltség működik majd jövő januártól (Fotó: Szendi Péter)

A  másik három település mostanra  Lukácsházát. Többszöri tárgyalás után sima ügynek látszott, hogy  nyélbe is ütődik a közös hivatal alapítása. Nem így történt. Hétfőn este Lukácsházán, az együttes ülésen a hét tagú gyöngyösfalui képviselő-testület négy képviselő tagja bejelentette: lemondanak.   

- Megdöbbentő volt. Először azt gondoltuk, hogy a három csatlakozni kívánó település, tehát Cák, Kőszegdoroszló és ellenünk irányul  lemondásuk. Viták mindig vannak, voltak is a tárgyalásaink során,  de erre a helyzetre,  lemondásukra  szerintem senki sem gondolt   - mondja  Takács Péter   kőszegszerdahelyi polgármester.

A képviselőknek a törvény értelmében nem kell indokolniuk lemondásukat, a gyöngyösfaluiak éltek is ezzel.
- Magánvéleményem szerint a polgármestert akarták lehetetlen helyzetbe hozni  -  hallom Virág Jánostól,     Lukácsháza polgármesterétől, a hétfő esti  együttes ülés levezető elnökétől.

Jogi értelemben mi most a helyzet a nyolc faluval, kérdeztük  Tóth János  lukácsházi körjegyzőtől.  
- A hét település döntött arról, hogy közös hivatalt alapít, de Gyöngyösfalu lóg a levegőben. Ami ott a képviselő-testületet érinti:   kislistán volt még   plusz két jelölt a választások idején,  ők mandátumot kaphatnak a helyi választási bizottság döntése alapján, s akkor nem lesz időközi választás, meglesz a testület létszáma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!