Négy vádlottra életfogytiglant kért az ügyész az olaszliszkai lincselők perében

Az olaszliszkai emberölés öt vádlottja esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, közülük négy vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta Tóth István fellebbviteli főügyész csütörtökön a Debreceni Ítélőtáblán folyó tárgyaláson.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Miután Balla Lajos tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a táblabíróság a védők által beterjesztett valamennyi bizonyítási eljárást elutasította, megkezdődhettek a perbeszédek.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat. Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson az elsőrendű vádlott (ifjú H. Dezső) esetében az első fokon kiszabott 15 év fegyházbüntetés súlyosbítását indítványozta. A harmadrendű (Sz. András), az ötödrendű (id. H. Dezsőné), a hatodrendű (F. György) és a hetedrendű vádlottra (J. Gusztáv) korábban kiszabott 15 éves fegyházbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott azzal, hogy feltételes szabadlábra a leghamarabb 30 év múltán legyenek bocsáthatók. Az első fokon eljáró bíróság korábban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, id. H. Dezsőt (a lány apját), és a kiszabható leghosszabb, 10-10 év szabadságvesztésre a két fiatalkorú elkövetőt, Sz. Gergő Rolandot és H. Krisztiánt. 

Az elsőrendű vádlott védője a kiszabott büntetés enyhítését kérte. A másodrendű vádlott id. H. Dezső, illetve felesége, az ötödrendű vádlott védője az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve felmentést kezdeményezett. A harmad- és a negyedrendű vádlott védői felmentést, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve új eljárást indítványoztak. Helmeczy László sértetti képviselő, miután napközben orvosi kezelésre szorult vérnyomás-problémái miatt, a tanácselnök beleegyezésével pénteken mondja el perbeszédét, mint ahogy további három vádlott védője is.

A csütörtöki tárgyaláson bocsánatot kért Szögi Lajos családjától a gyilkosság negyedrendű vádlottja. A fiatalkorú Sz. Gergő Roland előző nap beismerte, hogy egy alkalommal fejen rúgta az akkor már a földön fekvő Szögi Lajost. A tárgyalás elején ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja.   Azt mondta: nagyon megbánta tettét, amiért megérdemli a méltó büntetést. "Szégyellem magam azért, amit megcsináltam" - mondta, hozzátéve, hogy ezt nem lett volna szabad tennie. A vádlott bocsánatot kért az elhunyt családtagjaitól és a bíróságtól. Arra a kérdésre, ezzel könnyített-e a lelkiismeretén, annyit mondott: megkönnyebbült.

A tárgyaláson egy okirat ismertetésekor kiderült: egy, a Szögi Lajos meggyilkolásához hasonló bűncselekményt akadályoztak meg a rendőrök Olaszliszkán 1994-ben, az akkori elkövetői kör szinte azonos volt a mostani ügy vádlottjaival, illetve családjaikkal. Balla Lajos tanácsvezető bíró a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság által egy közlekedési bűncselekmény ügyében hozott ítéletet ismertetve felidézte: egy gépkocsi 1994-ben halálra gázolta a jelenlegi eljárásban harmad- és negyedrendű vádlottak, Sz. András és Sz. Gergő Roland húgát. Akkor a család - mint ahogy az Szögi Lajos esetében is történt - összetörte a gázoló autóját, az elkövetőt akkor a rendőrök mentették meg a lincseléstől.

Az olaszliszkai gyilkosság tárgyalása pénteken perbeszédekkel folytatódik. A táblabíróság várhatóan november 6-án hirdet ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!