Négyből csak egy oktatási intézmény újul meg a megyeszékhelyen

Szombathely 500,8 millió forintot nyert iskolák és óvodák felújítására, a kiválasztott négy projektből azonban most csak egy válik valóra. A másik három közbeszerzési kiírás elvérzett.

Kiss Tamás

Mint arról a minap beszámoltunk, saját forrásaiból a megyszékhely idén 160 millió forintot költ(het) az oktatási intézmények felújítására. Ennél jóval nagyobb volumenben, ráadásul döntően EU-s forrásból  is folyhatnának a  munkák, csakhogy a nemrégiben kiírt négy felújítási pályázatból három esetében, legalábbis idén, nem kerül(het) sor a tervezett felújításokra.

Az ennek miértjéről tartott sajtótájékoztatón dr. Czeglédy Csaba alpolgármester és Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető arra emlékeztettek, hogy tavaly december végén írták alá azt a szerződést, amely alapján négy közoktatási intézmény átalakítására, fejlesztésére az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (magyar társfinanszírozással) a város 500,8 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt támogatása 90 százalékos, vagyis a munkák összértékének a 10 százalékát köteles állni a megyeszékhely. És állná is, ha a kiírt közbeszerzési eljárások érvényesek lettek volna. Három esetben azonban nem ez történt. A Nagy Lajos Gimnázium korszerűsítésére kiírt 187,3 millió forintos beruházásra két pályázat érkezett, s mivel az egyik érvénytelen volt, a törvény szerint az egész eljárást azzá kellett nyilvánítani.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium 179,7 millió forintból újulhatott volna meg, ez esetben azonban a legjobb ajánlat is felülmúlta a rendelkezésre álló forrást. (Felmerült, hogy a közgyűlés szavazzon meg 60 millió forintot a munkákra, a múlt csütörtöki közgyűlés azonban nem bólintott rá erre.) 

A Szűrcsapó utcai óvoda 60,8 millió forintos korszerűsítésénél is hasonló okokból rezgett úgymond a léc, a hiányzó ötmillió forintot azonban dr. Czeglédy Csaba elmondása szerint a rendelkezésére álló forrásokból dr. Ipkovich György polgármester pótolta. A munka itt csütörtökön indul, s az óvodásoknak várhatóan szeptember végéig kell nélkülözniük az intézményt.

A negyedik projektről pedig annyit: a Losonc óvoda 40 millió forintra belőtt korszerűsítésére - akármilyen hihetetlen - egyetlen ajánlat sem érkezett...

Végül egy adalék: a három kiíráson információink szerint összesen négy cég, két fővárosi és két helyi indult. 

ISMÉT KIÍRJÁK A PÁLYÁZATOKAT

A támogatási szerződés szerint a város által elnyert projektnek legkésőbb 2011. augusztus 31-éig le kell zárulnia. A szűkös határidő miatt - hiszen az oktatási intézmények felújítására csak (jövő) nyáron kerülhet sor - a város a határidő meghoszabbítását kéri az irányító hatóságtól, a remélt igenlő válasz után pedig azonnal kiírják az új közbeszerzéseket. Az érintett intézmények pedig minden bizonnyal szurkolnak, hogy legyenek, méghozzá lehetőleg érvényes pályázatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!