Negyvenhat éven át jogosítvány nélkül vezetett

<b>Madrid</b> - Jogosítvány- és balesetmentes 46 esztendő után legalább két évig nem vezethet egy 60 éves spanyol férfi, mert lebukott egy közúti rutinellenőrzésen.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Negyvenhat év hosszú idő, de messze nem világcsúcs. A rekordot egy holland férfi tartja, akinek autóját szintén csupán rutinszerűen állították meg a rendőrök még 2007-ben. Mint kiderült, a kocsi sohasem volt műszaki vizsgán, a 85 éves korában lebukott úr meg autóvezetésin, jóllehet 67 éve vezetett balesetmentesen. 

Spanyol sorstársát Plasenciában, az ország nyugati részén intették le. Jogosítványnélküliségének fő oka, hogy 14 éves kora óta dolgoznia kellett családja megélhetéséért, ezért még az írás-olvasás megtanulására sem volt ideje, nemhogy jogosítványszerzésre - magyarázta a közlekedési rendőröknek. 

Bevallotta, hogy teherautót és különböző munkagépeket is szokott vezetni, de egyetlen egy balesete sem volt még. Kiderült továbbá, hogy autójának nincs biztosítása és zöldkártyája. Gyorsított eljárásban 1080 euró (315 ezer forint) pénzbüntetésre és 33 napi közmunkára ítélték. Vezetői engedélyt legkorábban két év múlva szerezhet. 

A jogosítvány nélküli autóvezetés ezüstérmese egyébként egy dán férfi 55 esztendővel. Az illetőt 2003 nyarán csípték el, 74 éves korában, ugyancsak rutinellenőrzésen. Kiderült, hogy kamiont is vezetett, és többször járt külföldön, mégsem bukott le korábban. A kategória bronzérmese szintén holland, 47 évvel.

A nők mezőnyében Izraelé a világelsőség: egy 84 éves korában elcsípett hölgy tartja a csúcsot 30 esztendei jogosítványmentes vezetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!