Nehéz helyzetben a belvárosi kereskedők

Szombathely - Egyre több belvárosi üzlet kirakatán olvasható a szó: kiadó. A gazdasági válság a kiskereskedőket is utolérte, sorra zárják be a boltjukat. Kiürül a Fő tér és a környéke?

Nagy Ildikó

Felhívtunk telefonon néhány bérbeadót, és kiderült, hogy a magántulajdonban lévő üzletek bérleti díja alku és megállapodás kérdése. A tulajdonosok egy része enged, mondván: a kevés is több a semminél. Mínusz 150 ezer forinttal indulunk minden hónapban, és  a járulékokat, a rezsit is kell fizetni 1987 óta bérelem az önkormányzattól ezt az üzletet, az akkor 90 négyzetméternyi területért 12 ezer forintot kellett fizetnem. 



Most 70 négyzetméteres az üzlet, és havonta 150 ezer forint bérleti díjat kell fizetnem. Hát, azt hiszem, ennyivel nem ér többet a pénzünk. Ötven éve vagyok kereskedő, és be kell vallanom, hogy egy ideje otthonról hozom a bérleti díjat, az évtizedek alatt félretett pénzünkből kell elvennem, hogy be tudjam fizetni meséli Kiss Györgyné, a Kőszegi utcai használt cikk- és régiségbolt üzemeltetője. 

Azt mondja, hiába reklamált az önkormányzat vagyonhasznosító cégénél az újabb, áprilisi  bérleti díj emelés miatt, az ügyintézők széttárták a karjukat, mondván: a bérleti díjak emeléséről a közgyűlés dönt.

Egy bolt üzemeltetése esetében a legmegterhelőbb tétel a bérleti díj. Gondoljon csak bele: mínusz 150 ezer forinttal indulni minden hónapban, ráadásul a rezsit és a járulékokat is kell termelni. Az árrés és a haszon már szinte minimális. Nem csoda, hogy egyre többen dobják be a törülközőt mondja Kiss Györgyné, aki a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetének (KISOSZ) alelnökeként is tapasztalja, hogy egyre több kollégája zárja be végleg az üzletét. Az ő közelében is két, régóta üzemelő  bolt fog bezárni a közeljövőben.  

A szomszédjában működő fagylaltozó üzemeltetője érdekességként megemlíti, hogy két belvárosi üzletet bérel: az egyiket az önkormányzattól, a másikat egy cégtől. Az önkormányzat bérleti díjat emelt, a maszek viszont  érzékelve a piaci viszonyokat  engedett a régi összegből...

Ezt magunk is tapasztaljuk, amikor találomra felhívunk néhány kiadó belvárosi üzlet kirakatán olvasható telefonszámot. A Mártírok terén lévő egyik üzletben nemrég még virágbolt üzemelt, és bár a bérbeadó magánszemély már kétszer csökkentette a bérleti díjat, a bérlő mégis feladta, és bezárt. Viszonylag hamar sikerült új bérlőt találni, a tulajdonos megbízottja azonban csak annyit árult el, hogy az öt évvel ezelőtti  bérleti díj 65 százalékáért adták ki az üzletet. 

És bár tény, hogy ennél több bevételt reméltek, döntésükben  a semminél több a kevéselv vezérelte őket. És hogy mit árulnak majd a virágok helyén? Nos, az is jól jellemzi a jelenlegi gazdasági helyzetet, hogy az új bérlő  használt ruhák értékesítésében lát fantáziát.  

Mint megtudtuk, a legtöbb belvárosi üres üzlethelyiség magántulajdonban van. A szombathelyi  önkormányzatnak 59 bolthelyisége van a város egész területén, ezek közül jelenleg 17 áll üresen. A bérlőt rendszerint licit során keresik, így nehéz megmondani, hogy milyen négyzetméteráron találnak új üzemeltetőre  az önkormányzati tulajdonú bolthelyiségek. Hiszen van olyan üzlethelyiség, amelyik iránt csak egy vállalkozó érdeklődött, és olyan is akad, amelyik a gazdasági bizottság által megállapított induló bérleti díj négyszereséért talált új bérlőre.

Egyre több  szombathelyi üzlet kirakatára kerül ki a Kiadó felirat. Az üresen álló belvárosi boltok ráadásul a városképet is rontják  Fotók: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!