Nekik a Balaton a riviéra! Évente háromezer vasi diák nyaral Berényben

Balatonberény - Ahogy az lenni szokott, egy szép nyári napon Csepel teherautó jelent meg Berény határában, a tó partján. Rajta nyolcadikos hollósi úttörők, sátrak, kondérok. Aztán tábort vert a kis csapat és megannyi változás után a történet még ma is tart.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

No persze nem volt egészen  törésmentes az immáron 43 éves  történet, hiszen az egyházashollósi körzeti általános iskola (akkor csaknem kétszázan jártak oda, ma pedig gyermekek  hiányában  zárva) végzős tanulói  csak az alapokat rakták  le, maga a szervezett  gyereküdültetés jóval később indult el. De az a '66-os, vadnyári romantika  vegytisztán jelezte, hogy a Balaton, az üdülés olyan érték, amely minden korban és rendszerben állandó. 

Tudta ezt Kiss Pál  sportoló,   pedagógus is, aki 1984 óta vezeti a Vas megyei Önkormányzat Balatonberényi  ifjúsági és Gyermeküdülőjét. 

Január 1-én léptem munkába, előtte a Zala megyei  tanács gyermeküdülőjét vezettem. Abból aztán nevelőotthon lett. A vasi üdülő meg működött, a megyei tanács kezelésében.  Kelemen Imre igazgatta, aztán ő a fővárosba került.  Helyére javasolt Benke Ferenc  főmunkatárs. Bors Zoltán elnök jól megnézett magának, kikérdezett, bólintott. Így lettem zalaiból vasi, és már  az is maradok, mondja az ismert  szakember,  aki szerint a vasi gyerekek  főnyereménye ez az üdülő. 



A központi emeletes tömb 1976-ban épült, az akkori kor szocreál stílusát tükrözi. Ezt kellett aztán gyermekesíteni, strapabíró hellyé tenni. Gondolja csak el; egy-egy szezonban  3-4 ezren nyaralnak, legtöbben a legvirgoncabb korosztályból,  a tinédzserekéből. Szóval embernek és anyagnak  itt  bírnia  muszáj a gyűrődést. 

Kiss Pál vezetése alatt az intézmény a megyei tanács, majd a vasi  önkormányzat  támogatásával  szinte teljesen megújult.   A háromszáz diák egyidejű fogadására alkalmas körletek, az ide csatlakozó konyha, ebédlő, kiszolgáló helyiségek, az egyre bővülő programok vonzóvá tették az üdülőt. Olyannyira, hogy a nyolcvanas években szinte sorban kellett állni a bejutásért. 



Nagy előnyük volt a saját strand. Később sportpályákat, pihenőhelyeket alakítottunk ki. Egyszer itt járt valamelyik nagy ember és azt mondta: Kiss elvtárs, ez jobb, mint a pártüdülő... Hát, azt nem tudom, mert olyat  nem igazgattam, de tényleg  igyekeztünk. 

Azért itt megemlítenén, hogy a gyereküdülő felíveléséhez nem csupán jó szakmai munka,  stáb, értő tanári   szerepvállalás és  vidám gyereksereg szükségeltetett, hanem politikai támogatás is. Bors Zoltán egyértelműen kiállt mellettünk és ezt tették a későbbi elnökök, így Pusztai Gyula, Markó Péter és Kovács Ferenc is. A napi munkában sokat segített a megyéről  Stefanik Károly, Kovács Péter, Pózvai Ferenc,  hallottuk. 

Ottjártunkkor  több szombathelyi áltlános iskola diákjai kergették a labdát, vagy éppen  lubickoltak  sikongva a kellemes hőmérsékletű tóban. Voltak, akik a hűsben pihentek, mint a zrínyis végzősök, közte  Virág, Dóri és Szandra. 

Nyolcadikba járunk, és nagyon jól érezzük itt  magunkat. Az meg csúcs, hogy ilyen közel a  strand, a víz,  mondják a lányok és elrejtenének előlünk egy vaskos pizzát. Amely jelképe is lehetne az életmódbeli  váltásnak. Az üdülőben napi négyszeri étkezésre van mód,  egy  korsó  jobb sör áráért. S bár igyekeznek  változatos ételt kínálni, de ebből a pénzből képtelenség követni a trendet. A gyerekek  növekvő hányada  már  nem  ismeri a házias kosztot, leginkább hamburgeren, pizzán, chipseken él. 

Ez  új elem, ez egy teljesen más  generáció, stílus. Legyen szó ételről, szórakozásról, igényességről. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg munka árán  milyen kevés pénzből hozzuk ki  azt, amit ma ebben a fomában senki sem művel  a  gyermeküdültetést. 

A vezető szavait megerősíti Kovács Ferenc, a vasi  közgyűlés elnöke is. Nagy értékünk Berény, nagy érték az üdültetés, amely valóban egyedüli  ebben a formájában Magyarországon. A korábbi, szervezett állami gyereküdültetés mára leépült, elhalt, megszűnt, minket kivéve. S bár él, lüktet az üdülőnk, azért látjuk,  érzékeljük a gyors szegényedést. 

Ezért egy  pályázati konstrukció  keretében támogatást nyújtunk  az  elszegényedett vasi családok gyermekeinek, így ők is  eljuthatnak  a Balatonra. Amely, nem mellesleg,  nagyon drága hely lett,  hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke. Lényegében  politikus kollégája szavait erősítette meg dr. Ipkovich György, szombathelyi polgármester. 

A legtartósabb értékek  közé sorolom a gyereküdültetést, városuk él is ezzel a lehetőséggel. Milliókat szánunk arra, hogy kikapcsolódjanak a szombathelyi diákok, most éppen hatmilliót. E pénzből  négyszáz gyerek  üdlhet az idei szezonban. A város a jövőben is támogatni fogja a megye egyik legsikeresebb intézményét, fogalmazott a a polgármester.

Ha csak az elmúlt húsz évet vesszük, akkor is legalább 70 ezer  diák nyaralhatott   jó körülmények között Balatonberényben. S bár  szűkül a büdzsé, a  történet folytatódik. Egy adat: a támogatás révén üdültetett, mintegy  500 diák  többsége életében még nem  jutott el (!) a Balatonra. Minden más ebből következik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!