Nem könnyű pályakezdőként állást találni

Pénteken és szombaton több száz végzős hallgató vehette át diplomáját a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A friss diplomások közül sokan úgy döntöttek, nem keresnek munkát, inkább visszaülnek az iskolapadba, s tanulnak tovább. Úgy vélik, a mai világban több lábon kell állniuk ahhoz, hogy pár év múlva megalapozhassák jövőjüket.

Bajdó Bettina

Steiner Mirjana friss diplomásként bizakodva tekint a jövő felé. A fiatal lány kiváló tanulmányi eredménye mellett sokrétű közösségi munkát is végez. Aktív tagja a szülőfaluja kisebbségi csoportjainak, a Horvátzsidányi Nemzetiségi Tánccsoportnak, a Horvátzsidányi Horvát Amatőr Színjátszó csoportnak. Ezen kívül részt vesz a gradistyei horvát fiatalok által alakított nemzetközi tánccsoport munkájában is. Ennyi minden mellett jutott ideje a tanulásra is, pénteken vehette át diplomáját rektori dicsérettel.

- Nyáron biztos, hogy nem fogok dolgozni - folytatja a friss diplomás -, annyira rövid a szünet, hogy nem lesz rá időm. - Az elmúlt hetekben nagyon nagy volt a pörgés, szeretnék egy kicsit lazítani. Rengeteg kellett tanulnom, sokat készültem a vizsgáimra is. Előtte a szakdolgozatomon dolgoztam hónapokig, így most nagyon jól jön a pihenés.  Még nem tudom, hogy mi vár rám a jövőben, jelentkeztem szlavisztika mesterképzésre, remélem felvesznek, s akkor tanulhatok tovább.

A lány szerint jó lenne külföldön is eltölteni egy kis időt, mivel tolmács-fordító szakirányon végzett az egyetemen, s nem ártanak gyakorolni a nyelvet. Szeptemberben azonban szeretne visszaülni az iskolapadba, mivel úgy véli, egy mesterképzésben szerzett diplomával könnyebben elhelyezkedhet.

Godár Gabriella is pénteken vehette át diplomáját a Savaria Egyetemi Központban. A fiatal lány romanisztika-olasz szakon végzett.

- Nyáron a testvérem esküvőjét szervezem, lesz vele bőven teendőm - árulja el Gabriella. - Egyelőre nem jelentkeztem mesterképzésre, még nem döntöttem el, hogy mit szeretnék a jövőben. Szeretném majd mindenképpen folytatni a tanulmányimat, de most úgy  érzem, hogy először pihennem kell. Tolmácsként biztos vagyok benne, hogy könnyen találnék állást, korábban angolt tanultam, így több idegen nyelven is folyékonyan beszélek. A mai világban előnyt jelent a nyelvtudás, akár külföldön is vállalhatok munkát.

Gabriella szerint idejében el kell dönteniük a fiataloknak, hogy mihez kezdenek, ugyanis csak olyan szakmát érdemes tanulni, amivel később el lehet helyezkedni.

- Ma új élet veszi kezdetét számomra - emeli ki a fiatal lány -, hiszen megszereztem az első diplomámat. Jó lenne, rövidebb időt külföldön tölteni, tapasztalatot szerezni. Az biztos, hogy az életemet Magyarországon képzelem el, de egy külföldi állással a hátam mögött talán itthon is könnyebben el tudok helyezkedni. A friss diplomások után nem kapkodnak két kézzel a munkaadók, nem vagyunk most könnyű helyzetben. Túlképzés van a diplomásokból, s a gazdasági válság miatt rengeteg a gyakorlati tapasztalattal is rendelkező munkanélküli.

Gabriella azt vallja, hogy az egyetemen töltött három év alatt rengeteg pozitív élményt gyűjtött. Sokat köszönhet a tanároknak, akik nemcsak tudást, hanem törődést is kapott. 

Joó Bianka harmadéves földrajz, alapszakos hallgató kiemelkedő eredménnyel végezte tanulmányait. Kötelező tanulmányi munkája mellett a Magyar Meteorológiai Társaság munkájában is aktívan részt vett. Az ünnepségen alma mater kitüntetést vehetett át.

- Nagyon sokat kaptam az egyetemtől az elmúlt három év alatt - hangsúlyozza Joó Bianka -, jól éreztem magam, s megalapoztam a jövőmet is. - Minden várakozásomat felülmúlta az iskola. Jó lett volna, ha több gyakorlati tudást szerezhettem volna az elmúlt három év alatt. Egyelőre úgy döntöttem, hogy itt maradok Szombathelyen, jelentkeztem mesterképzésre is. Ez két évig tart majd, de utána sem szeretném abbahagyni a tanulást. Szerintem a mai világban jó, ha az ember több lábon képes állni. A későbbiekben pályázatírással szeretnék foglalkozni állami vagy magáncégnél.

Prof. dr. Gadányi Károly: Könnyű életet senkinek sem ígérhetek. Ez az intézmény fennállása óta 30 ezer diplomást adott a magyar és az egyetemes kultúrának. Egykori diplomásaink, a szombathelyi szellemiség őrzői ott vannak a magyar társadalom mindennapjaiban. Munkájukkal megbecsülést szereznek önmaguknak és az Alma Maternek.

Olyan intézményben tanulhattak a diákjaink, amely többféle lehetőséget biztosít a tudás megszerzésére. Könnyű életet senki nem ígérhet, és senki nem várhat. Aki  pedig a tanári pályát választja, annak átadom azt a hagyatékot, amelyek egykori tanáromtól kaptam, és amelyet 45 éves tanári pályafutásom alatt megtartottam: neked is lesznek tanítványaid, sohase hidd, hogy rólad beszélnek, sohase hidd, hogy rajtad nevetnek, sohase hidd, hogy ellened cselekszenek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!