Nem menekültek a régészek - Kis per, de megnyertük

Bírósági úton helyreigazítást kért a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága a Magyar Televíziótól, az Este című műsor augusztus 5-i adásában elhangzottak okán.

Merklin Tímea

Az Este című műsor augusztus 5-i adásában az Üzlet-e a régészet? című riportban ugyanis valótlan volt az az állítás, hogy Vas, és hangsúlyozottan Fejér megyéből az utóbbi tíz év szakmai problémái miatt gyakorlatilag elmenekültek a régészek. Ezeken a helyeken nehéz ma még elképzelni, hogy hogyan fognak megfelelni a múzeumok a beruházók várhatóan egyre növekvő igényeinek.

- Mi az, hogy elmenekültek? - nehezményezte dr. Nagy Zoltán, a VAMMI igazgatója. - Pert indítottunk. Az alperes azt kérte, hogy bizonyítsuk, hogy valóban nem szakmai okok miatt mentek el a régészek. A második menetben 10 évre visszamenőleg kigyűjtöttük és előterjesztettük, hogy miképpen távozott az a 4-5 ember, akiről szó lehet, de ők sem elmenekültek. A 2009-es elbocsátásoknál 20 százalékos volt a létszámleépítés, de közülük egy sem volt régész. Az MTV ügyvédje a Zalai Hírlap 2008-as cikkét idézte egy valamikori régész kollégánktól, Ilon Gábortól: elfogyott körülöttem a levegő. Ilon Gábor áthelyezéssel került el a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálathoz (KÖSZ), még dr. Horváth Sándor igazgatósága idején. Országos szakmai problémák voltak, azért alakult meg a KÖSZ, amit 2010. augusztus 1-én megszüntettek.

A felperes VAMMI azt a helyreigazítást kérte, hogy a valóság az, hogy a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságánál foglalkoztatott régészek létszáma az elmúlt 10 évben sem csökkent, a régészek nem szakmai okokból távoztak az intézménytől, így a helyi múzeumok meg tudnak felelni a beruházók egyre növekvő igényeinek.
 
- Kis per, de megnyertük - mondta dr. Nagy Zoltán. - Vas megye becsületét védtük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!