Nem nyit ki a lignitbánya Vas megyében

A Nemzeti Energiastratégia ugyan szorgalmazza a lignit bányászatát, a vasi lelőhely újraindítása azonban nincs napirenden.

Kiss Tamás

A Nógrádszén Kft. 2001-ben jelentkezett azzal, hogy Torony térségében újra elindítaná az 1980-ban berekesztett bányatevékenységet, mondván: a község közelében található, több mint egymilliárd tonnás lelőhely nemzetgazdasági értéket képvisel, kiaknázása az ország energiaellátása szempontjából stratégiai fontosságú.

A környező települések lakói azonnal tiltakoztak az esetleges bányanyitás ellen, hivatkozva a tájrombolásra, régészeti és építészeti értékekre, a környék idegenforgalmi vonzerejére.

Az azóta felszámolt Nógrádszén Kft. azonban ennek ellenére is benyújtotta a kutatási engedély iránti kérelmet, a környéken élők megkönnyebbülésére azonban ezt a bányafelügyelet hosszas procedúra után első- és másodfokon is elutasította.

A lignit-ügy később, az országos területrendezési terv módosítása idején is napirendre került, bányászat beindítása azonban szerencsére hamvába holt. A  Nemzeti Energiastratégia kapcsán azonban pár hete ismét napirendre került a hazai lignitvagyon nagyobb arányú hasznosítása.  

Az említett koncepció melléklete ugyanis arról is megemlékezik, hogy Magyarország energiaellátásában a szénbányászat egészen az 1960-as évekig meghatározó volt, onnantól viszont csökken a kibányászott mennyiség. Az összesen 8500 milliárd tonnás kitermelhető minősítésű szénvagyon, különös tekintettel a lignitre, nagyobb arányú termelésre is lehetőséget adna, mint az utóbbi évek bányászata.  

Ezzel kapcsolatosan még a parlamenti vita során dr. Ipkovich György szocialista képviselő a bányászat esetleges beindításával okozott károkra, s a korábbi tiltakozásokra hívta fel a figyelmet. A képviselő módosító javaslattal is élt, amely szerint a stratégiát azzal kellene kiegészíteni, hogy: a környezetvédelmi követelmények érvényesülése érdekében új, külszíni fejtés ösztönzése ne legyen indokolt.  

A szocialisták mellett a Jobbik, az LMP, s még néhány vasi kormánypárti politikus által is támogatott javaslat végül nem kapott zöld utat, így viszont felmerülhet: a kormány talán tényleg számol a toronyi lignit kitermelésével?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válasza szerint nem tervezik a toronyi lignitvagyon energetikai hasznosítását. Mint írják: a szénvagyon nagyobb mértékű felhasználása szükséges és támogatható, de ennek alapvető előfeltétele a környezetvédelmi követelmények teljesítése. Figyelni fogjuk. 


HÁROM TÉRSÉGRE GONDOLNAK

A tárca szerint három térségben lehet reális esélye a mélyművelésű, vagy felszíni fejtésnek. Az első a szükséges engedélyezési eljárások után jelenleg is üzemelő Mátra-vidéki lignitlelőhely. A Mecsekben Máza-Váralja térségében található feketeszén-előfordulások a közepesnél jobb energetikai adottságokkal rendelkeznek. A harmadik pedig Észak-Magyarország, Ózd térsége, ahol több területen áll rendelkezésre hozzáférhető, közepes fűtőértékű szénvagyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!