Nem szabálytalan rendőrautóval rokkantparkolóban megállni

Nem követtek el szabályszegést azok a rendőrök, akik tavaly év végén a szombathelyi Borostyánkőnél rokkantparkolóban álltak meg, ezt állapította meg a rendőrség belső vizsgálata.

Vas Népe

Január elején számoltunk be róla, hogy közúti ellenőrzésen bevonták azon férfi autójának forgalmiját, aki még tavaly év végén egy rokkant parkolóban álló rendőrautót fotózott le Szombathelyen, s a képet feltöltötte a Facebookra.

- Azt sehol nem állítottam, hogy a rendőrök szabálysértést követtek el, de az mindenképpen visszataszító, hogy a rokkantoknak fenntartott helyen az autóban ülve beszélgetnek egy járókelővel, amikor a parkolóban összesen csak két Opel állt, mondta akkor portálunknak Farkas Zoltán, a fotó készítője.

Nos, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálata szerint nem történt szabályszegés, sem akkor, amikor a rendőrautó a mozgássérülteknek fenntartott helyen állt meg, sem abban az esetben, amikor néhány nappal később a hatóság ellenőrzés alá vonta Farkas Zoltán autóját.

Ami a parkolást illeti, Leibinger Eszter sajtószóvivő közleménye szerint kollégái a gépjárműben maradva felvilágosítást adtak, ezzel a magatartásukkal azonban semmiféle szabályszegést nem követtek el. A jogszabály kimondja, hogy ezek a várakozóhelyek mozgáskorlátozott személyt szállító járművek részére vannak fenntartva, mint ahogy ez a cikkben szereplő képen is látszik. Ugyanakkor várakozóhelyről lévén szó, nyilvánvalóan ez a terület a járművek várakozására szolgál. Viszont ha a vezető a járművénél marad, akkor csak megállásról beszélhetünk, indokolt a szóvivő.
 
A vizsgálat megállapítása szerint a rendőrök a szolgálatukat a meghatározottak szerint látták el, az útiránytól el nem tértek és fentiekre tekintettel megállásukkal KRESZ szabályszegést sem követtek el.

A fotót készítő férfi autójának átvizsgálásá is szabályszerű volt. A járőrök meghatározott útiránytervnek megfelelően közlekedtek Szombathelyen, eközben lettek figyelmesek a Trabant kék helyzetjelzőjére. Az ellenőrzés alatt több szabálytalanságot is találtak, ezért bevonták az autó forgalmiját.

Vas megyében 2011-ben összesen 653 esetben került sor forgalmi engedély elvételére, ami azt jelenti, hogy naponta majdnem két ilyen intézkedés történik.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a fentebb említett tények és vizsgálati eredmények függvényében határozottan visszautasítja azon feltevéseket, mely a két eset közötti összefüggések megalapozottságára, a rendőrök szabálytalan magatartására illetve jogszerűtlen intézkedésére irányulnak, tette hozzá Leibinger Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!