Nem tudnak megegyezni, ismét zárva az Arena Savaria

Miután ismét előállt az az eset, hogy a szombathelyi egyesületek, iskolák képviselői nem használhatják a Sugár úti sportcentrumot, az üzemeltető és a tulajdonos képviselői külön-külön maratoni sajtótájékoztatókon bizonygatták igazukat. De hogy lesz így megoldás?

Horváth Erika

Nem az első eset, hogy a Sugár úti sportcentrum kapuit bezárták a két sportcsarnokot és az atlétikai pályát nap mint nap használó  az önkormányzat által támogatott  egyesületek, iskolák előtt. Az ok mindig a tulajdonos  Szombathely önkormányzata  és az üzemeltető  a győri székhelyű Unihall Kft.  pénzügyi vitája volt.

Legutóbb január 23-án éltünk meg hasonlót; azt a zárlatot időlegesen feloldották azzal, hogy hamarosan megállapodnak. Nos, ez még mindig várat magára. Olyannyira, hogy egy hete újra a lakatot választotta az üzemeltető  csak a rájátszást kezdő Falco használhatta az Arenát, de hétfőtől a kosarasok előtt is bezárult a kapu, délelőtt már nem edzhettek ott.

Az újabb eset azonban egy újdonságot is hozott: először állt a sajtó képviselői elé Pintér-Péntek Marica, az Unihall Kft. ügyvezető igazgatója, hogy erre a szomorú és méltatlan helyzetre magyarázatot adjon.

Ebben tulajdonostársa, férje, Pintér-Péntek Imre  segítette, aki felvázolta cégük és Szombathely önkormányzatának 2005-ben kezdődő kapcsolatát az üzemeltetésre való pályázat elnyerésétől az alapszerződés mibenlétén, a közüzemi díjak emelkedésén, a létesítmény bérbeadásának nehézségén át addig, hogy a jelen gazdasági helyzetben az Unihall csak a 2005-ös szerződésben foglaltakat (az akkor meghatározott óraszámokat) tudja teljesíteni, illetve ha annál több lekötött óra szükséges az önkormányzat által támogatott egyesületeknek, iskoláknak, akkor azért fizessenek többet. Az ügyvezető szerint azért nem tudnak dűlőre jutni, mert a város képviselői nem hajlandók tárgyalni velük.

A másfél órás Arena Savaria-beli tájékoztató után a városházán Lazáry Viktor alpolgármester tartott  hasonló időtartamú sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy ők már megkötötték a támogatási szerződéseket az egyesületekkel annak a kapacitáslekötésnek a terhére, amit a szerződés tartalmaz.

2008-tól minden évben 4962 órában egyeztek meg, ők most sem akarnak ennél többet. Mi több, április 10-ei levelében azt írta az Unihallnak, hogy az év feléig hajlandók magasabb óradíjat fizetni a Falco kosarasainak, a Dobó SE atlétáinak, a HVSE-Admirál futsalosainak és a sportiskolások edzésidejéért. De választ nem kapott.

Úgy tűnik, mindkét fél hajtja továbbra is a maga igazát. Csak egy példa: mindkét helyen hallhattuk, hogy felmerült, bontsák fel a tíz évre szóló szerződést. Hogy ez miért nem történik meg? Az Unihall szerint azért, mert a SZOVA képviselői rájöttek, hogy ilyen kevés pénzből ők nem tudnák üzemeltetni a sportkomplexumot.

Az alpolgármester szerint a város örömmel vállalná az üzemeltetést, de távozásáért az Unihall sok pénzt szeretne cserébe. Egy szerencsétlen  túl hosszú időre kötött és rossz  szerződésnek időről időre a sportolók, köztük a bajnoki címre hajtó Falco, az olimpiára készülő Pars Krisztián látják a kárát. De ezt az ügyet nem nekik, nem is a sajtó képviselőinek kell megoldani. Hanem a két szerződő félnek  nem külön-külön, hanem közösen. De rögvest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!