"Nyald meg a cipőmet!" - mobillal rögzítették a fiú megalázását

<b>Zalaegerszeg</b> - „Most legyen nagy a szád!” „Adj neki helyettem is!” . „Most pedig letérdelsz nyald meg a cipőmet!” Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el azon a videón, amelyen két fiatal ütlegel egy harmadikat, egy lány pedig mobiltelefonnal rögzíti a brutális támadást.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Két fiatalkorú ütött, rúgott és megalázott egy harmadikat. Mindezt egy felnőtt buzdítására… -  áll a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

A nyomozás eddigi adatai szerint két fiatalkorú személy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2009. januárjában felnőtt társuk bíztatására  többször megütöttek, megrugdostak és megaláztak egy fiatalkorú személyt. 

A két elkövető tettét felnőtt társuk valószínűleg mobiltelefonjával rögzítette.  A közleményben szereplő "valószínűleg" azóta már biztos, a  felvétel ugyanis március nyolcadikán felkerült az egyik legnagyobb videómegosztóra portálra  - áll a hvg.hu-n.

A felvételen két fiatal fiú ütlegel egy harmadikat, aki kezdetben némán ül a padon és tűri a pofonokat, az ütések, a rúgásokat. A háttérben egy lány kezeli a mobiltelefont, mellyel az eseményeket rögzíti, majd egyszer csak megszólal: „Most legyen nagy a szád!” és innentől kezdve szinte folyamatosan instruálja az ütlegelő fiúkat, s „undorító”… „ez betalált”…. „adjál neki helyettem is” mondatokkal kommentálja a történéseket.  

Ám mindez nem elég, a megaláztatás tovább folytatódik: „ide letérdelsz elém most megpuszilod a lábamat… nyalod meg, mert fejbe rúglak!” A térdelő fiút - aki egyáltalán nem védekezik - tovább rugdossák, majd a  kamerát kezelő lány azt  mondja: „Most én jövök”, de végül elzavarják a megalázott fiút és a felvétel megszakad.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a diákok a zalalövői iskolába járnak, a Zalai Hírlap munkatársa, Varga Andor kiderítette, az elkövetők a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép - és Szakiskola diákjai, s ezt a tényt az intézményvezető, Rozmán Sándor is megerősítette.  

A Zalai Hírlap információi szerint a diákok 16-18 évesek, s a felvételek alapján valószínűsíthető, hogy az eset a zalaegerszegi vasútállomás épületében történt. A videón utalás is elhangzik az állomásra: "most pedig itt levetkőzöl és kimész a vasútra" - mondja az egyik fiú a bántalmazottnak. 

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a támadók közül ketten korábban a zalalövői általános iskolába jártak. Az intézmény  igazgatója szerint különösebb gond nem volt velük, semmi nem utalt rá, hogy ilyen borzasztó dologra képesek. Az igazgató tudomása szerint az egyik fiút szombat óta keresi a rendőrség - írja a hvg.hu.

Az interneten keringő hírek szerint az egyik legnagyobb közösségi portálon is felháborodást váltott ki a videó, egyes források tudni vélik, hogy a brutális eset szereplői fellelhetők a portálon. A felháborodottak hangneme hagy kívánnivalót maga után, így csak néhány a portál beírásaiból: Ezt nem fogjátok megúszni!”  „meg lesztek találva… nem lesz túl nehéz dolgunk” szól a fenyegetés, majd  „gusztustalan rohadt tetvek”-nek és állatoknak titulálják az elkövetőket, s több utalás is olvasható az etnikai hovatartozásukra nézve. 


A kommentáló bejegyzések között egyaránt található olyan, amelyik a garázda fiatalokat tartja roma származásúnak, de olyanok is, amelyek tudni vélik, hogy az áldozat egy cigány fiú.

Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság 2009. március 7-én büntetőeljárást indított csoportos garázdaság, valamint könnyű testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A bántalmazásról készített felvételt megtekintheti ide kattintva a hvg.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!