Nyaralás: egyre többen töltik külföld helyett itthon a szabadságukat

Itt a nyár a szabadságolások ideje. A válság az elmúlt években visszafogta az utazási kedvet, átalakította a struktúrát is. A távolabbi úticélok helyett a közelebbi desztinációk, a repülős utak helyett az autós nyaralások kerültek inkább előtérbe. A szakemberek szerint az idei kilátások már kilábalásra utalnak.

Erős D. Zoltán

Az előzetes foglalásokból ugyan még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ám jelzésértéke azért van a  dolognak, véli Könczölné Jákói Brigitta, az egyik szombathelyi utazási iroda vezetője. Az idén a magyar utazók egy jelentős része kivárt, s  kedvezőbb árú, last minute utakra számított. Az utazási szándék azonban megvan, ezt mutatja, hogy az elmúlt  időszakban jelentősen megnőtt az érdeklődés a külföldi utak iránt. 

A szakember szerint ez a taktika abból a szempontból is veszélyes, hogy rendszerint olyan helyek maradnak meg last minute-ra, amelyek valamely okból nem kelendőek, illetve azok, amelyeket drágának találtak az utazók. Ez utóbbiak last minute-ban sem olcsók, az előbbiek között pedig nem biztos, hogy találnak maguknak megfelelő az utazók.

Az utazási iroda vezetője szerint mintha némi kapkodás lenne érzékelhető az utazók körében. A nehézségeiket csak fokozza az a tény, hogy a kisebb arányú előfoglalások miatt az utazásszervezők egyes viszonylatokban csökkentették az indítandó charter járataik számát. Például Krétára a tervezett 5-el szemben, csak 3 gép megy.  Így a görög szigeten hiába  vannak az utazók  által kiszemelt szállodában szabad szálláshelyek, az eljutást nem tudják garantálni az utazási irodák.

A kivárás negatív hatása az is, hogy az emelkedő üzemanyagárak miatt a magyar indulású repülős utak egy jelentős részénél már kerozin díjat is fizetni kell.

A szombathelyi  utazási iroda vezetője elmondta, hogy Európában az idén is Olaszország az  egyik sláger úticél. Még ha nem is annyira a magyar, hanem inkább a német utazók jóvoltából. A tapasztalatok szerint a magyar nyaralók egy jelentős része az egyéni utazást választja, s közülük legtöbben Horvátországot veszik célba.

Sokan nem bízzák a véletlenre a dolgokat, s a szállást, valamint az ellátást az utazási irodán keresztül foglalják. A repülős utak között a görög és spanyol desztinációk a legnépszerűbbek. Az előbbiek az elmúlt időszak tüntetései miatt ugyan érzékelhető némi visszaesés, ám ez leginkább a szárazföldi részt érinti. A  szigeteken azonban nyugalom van, ezért ezek iránt az érdeklődés nem csökkent. Spanyolországban pedig leginkább Mallorca és Ibiza az úticél.

Ami még jellemző: az utazók nagy része a repülős utaknál az all inclusive utakat választja, mivel ezek nem kerülnek jelentősen többe a félpanziós ellátásnál, ugyanakkor kiszámíthatóbb a nyaralás költsége, s teljesebb körű szolgáltatást kap a turista. Az utazási szakember szerint azok, akik szervezett utakon vesznek részt, rendszerint már az irodában megkötik az útlemondási, a baleset- és poggyászbiztosítást.

Vas megyét bizonyos fokig kedvezően érintették a magyarok utazási szokásaiban bekövetkezett változások, állapította meg Majthényi László, a megyei közgyűlés turisztikai ügyekkel is foglalkozó alelnöke. 2008 óta évente átlagosan 10-11 százalékkal növekedett a megyében eltöltött vendégéjszakák száma. Az emelkedés a kereskedelmi szálláshelyeken volt nagyobb arányú, míg a magánszállásokon kisebb. Az alelnök reményei szerint a magas üzemanyagárak  miatt az idén is sokan lesznek olyanok, akik nem autóznak el a horvát tengerpartig sem, hanem hazai desztinációt választanak. Ez kedvezhet Vas megye számára is, ahol a sárvári fürdő forgalmában már érzékelhető az elmúlt évben befejeződött fejlesztés kedvező hatása, míg Bükön várhatóan júliusban vehetik majd birtokba a fürdőzők az új létesítményrész. Az újdonság fontos vonzerőnek számít a turizmusban.

Ami pedig a további belföldi lehetőségeket illeti: az ország minden részében szerveznek olyan rendezvényeket, amelyek az adott térségbe csalogatják a turistákat. Az már jórészt a helyi adottságokon múlik, hogy aztán sikerül-e több napra is ott tartani a vendégeket.

Az elmúlt években csökkent a Balatonnál eltöltött vendégéjszakák száma. A  települések ezen a helyzeten rendkívül  gazdag programkínálattal kívánnak változtatni. Ezek közé tartozik a vasiak körében különösen népszerű Badacsony, ahol  pünkösdkor, a szőlővirágzás ünnepével kezdődött a sorozat. Gondoltak azokra is, akik nem csak csobbanni mennek a balcsira,  s szeretnék a környéket alaposabban megismerni. Ők egy kisbusszal az egész mikrotérséget felfedezhetik, közben itt-ott  a buszról leszállva megízlelhetik a pincékben a badacsonyi borokat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!