Nyitott füllel kell járni Körmenden

Nem könnyű feladat ma teljesíteni a fiatalok zenei kéréseit. Körmenden a felelősök próbálnak nyitott füllel járni, hogy tudják, mire is van igény. Ám ez még nem elég a koncert megvalósulásához.

Bajdó Bettina

Hegedüs László ifjúsági referens elmondja, eddig jó évet zártak a városban, több - fiatalok igényeit kiszolgáló - zenei rendezvény volt már. Ezek között a legnagyobb, az AlteRába Fesztivál, melyre több ezren voltak kíváncsiak. A szervezők természetesen előzetesen is felmérték a közönség igényeit, s nem fogtak mellé, majdnem végig telt házzal büszkélkedhettek a második AlteRábán. Kétségtelenül a Tankcsapda koncertje vonzotta a legnagyobb tömeget, Lukácsék produkcióján kívül persze sokan voltak kíváncsiak a Firkin, a Mystery Gang, valamint az Alvin és a Mókusok bulijára is. A fesztiválon fellépett még a Lunchbox, a Jurij, az osztrák Lunaffair, a Ladánybene 27, a Pál Utcai Fiúk és a Depresszió.

- Folyamatosan beszélgetünk fiatalokkal, hogy tudjuk, mire is van igény - folytatja az ifjúsági referens. - Ezen kívül működik az Alternatív Diák Időtöltő Klub is, a tagokkal szinte napi szinten tartjuk a kapcsolatot.  Emellett nyitott füllel kell járni az utcákon, hogy meghalljuk a fiatalok kéréseit. Ám nem minden igényt tudunk teljesíteni, a mai világban az önkormányzatok is nehéz helyzetben vannak. Kevesebb bevételből gazdálkodhatnak, ezért jól meg kell gondolnunk, hogy mit is engedhetünk meg magunknak. Arra is figyelnünk kell, hogy más megyei rendezvényekkel ne ütközzenek a programjaink, ne legyen átfedés a zenekarokat illetően.


A referens kiemeli, nemcsak az önkormányzatok vannak nehezebb helyzetben, hanem a családok is. A megélhetésre és a hitelek törlesztésére rengeteg pénz elmegy, ezért kultúrára kevesebb jut a mai világban. A szervezésnél ezt is figyelembe kell venniük.

- Próbálunk minőségi programokkal kedveskedni a városban élőknek - mondja Hegedüs László -, ma az egyediségen van a hangsúly. Jövő pénteken például fellép a Firkin nevű zenekar, ők ír zenét játszanak. Sokat járnak külföldre, ritkán lépnek fel a környéken. Igazi csemege lesz ez a rajongóknak. A városba látogat még idén a Pál Utcai Fiúk is, kétórás koncertet adnak majd, nagyrészt régebbi dalaikra tombolhat a közönség. Jövő év elején pedig a 30Y, a Vad Fruttik és a Depresszió ad majd koncertet.

A főszervező hozzáteszi, jövőre szeretnének a hip-hop rajongóinak is kedveskedni, s egy olyan fesztivált szerveznek majd, amelyen bemutatkozhatnak a helyi tehetségek is. Lesz folytatása az AlteRábának is, már most biztos, hogy a harmadik évben is megrendezik a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb könnyűzenei programját. Már nagyjából össze is állították a zenekarok listáját. A közönséget is bevonják a szervezésbe, öt fellépő zenekart ugyanis a fesztiválozók választhatnak ki. Az is biztos, hogy jövőre is négy napig dübörög majd a zene a folyó partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!