Nyolc hónap felfüggesztett börtön a rendőröket dobáló Hali-szurkolónak (fotók a tárgyalásról)

Szombathely - A Szombathelyi Városi Bíróság gyorsított eljárásban nyolc hónap - két év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte azt a 24 éves szombathelyi fiatalembert, aki a szombati Haladás-ZTE meccs után kővel támadt a rendőrökre. Az ítélet jogerős, a vádlott nem fellebbez, sőt: a tárgyaláson bocsánatot kért a rendőröktől.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Amint arról képes tudósításunkban beszámoltunk, a szombati szomszédvári futballderbi az utcán is folytatódott, s bár a két tábor összecsapása a fokozott rendőri jelenlét miatt elmaradt,  végül így is tizenegy embert állítottak elő az egyenruhások. 

Közülük egy fiatalember állt kedden délután a Szombathelyi Városi Bíróságon dr. Parti Mónika bíró előtt. A szombathelyi B.T.-t hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta dr. Kordé Csaba  ügyész. A 24 éves fiatalembert szombaton este fél  tizenegy körül vette őrizetbe a rendőrség a Széll Kálmán utcában. 

A vádlott a bírónő kérdésére elmondta: a mérkőzést követően a tömeggel együtt kikeveredett az utcára. A sokadalom a ZTE-szurkolók után indult a  vasútállomás felé; ő csak sodródott a skandáló tömeggel. A hangulat magával ragadott mondta B. T., aki tudja, hogy a Hali-drukkerekben régről eredeztethető unszimpátia él a zetés táborral szemben, ám benne nem munkált semmiféle harag. 

Mégis köveket ragadott, s kettőt el is hajított  mint állította, nem személyre célozva  az Éhen Gyula térnél fölállított rendőrkordon irányába. Hogy mi motiválta a tettét, arra nem tudott felelni sem a nyomozás során, sem a bíróság előtt. Két rendőrt talált el a kő: az egyiket a fején, a másikat a karján. 





A kövekkel dobálózó szurkoló nem adott magyarázatot tettére

Nem sérültek meg, mert az öltözet s a sisak megvédte őket. Az Éhen téri eseményekre másképp emlékezett a bíróság elé idézett  három rendőr tanú. 

Ők egybeghangzóan állították, hogy a fiatalemberre már a meccs végén fölfigyeltek, s aki egy csoport randalírozóval a Széll Kálmán utca sarkán folyamatosan dobálta a rendőröket. Amikor a kordon mögül a kiemelő csoport tagjai előléptek, a tömeg futásnak eredt, B. T. viszont lekéste a csatlakozást, s egyedül dobálózott a félökölnyi kövekkel. 

Bár a büntetlen előéletű vádlott elismerte és megbánta a tettét, bocsánatot is kért a rendőröktől, a bírónő enyhítő körülményeket nem vehetett figyelembe a cselekmény súlyossága okán. A jogerős  ítélet nyolc hónap börtönbüntetés, melynek a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. 



Lehajtott fejjel a vádlott, mellette az egyik rendőrtanú  Fotók: Garai 'Atom' Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!