Október 23.: szobor- és téravató ünnepséget tarottak Nádasdon

Boldog Batthyány-Strattmann László születésének 140. évfordulója alkalmából szobor- és téravató ünnepség volt szombaton Nádasdon. Ezen itt volt a herceg egyik unokája is.

Némethy Mária

A Templomdombon, az  őszi napsütésben négy huszár állt a község első köztéri szobra mellett, énekek, szavalatok hangzottak el. Ünnepeltek szombaton a nádasdiak. Összefogtak, s Nádasd  egykori kegyurának, a 2003-ban boldoggá avatott herceg-orvosnak állítottak emléket Marosics József szobrával.  

A Szózat után Karvalits Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket,  a szobrot Bebes István országgyűlési képviselő, Takács László plébános a polgármesterrel együtt leplezték le. 

A felszólalók ezután a múltat idézték. Emlékeket arról, ami Nádasdot és a herceg-orvost összekötötte. Tibola Imre nagyprépost, a boldoggá avatási eljárás viceposztulátora arról beszélt, mennyire szerette ezt a falut a szegények orvosa, milyen gyakran látogatott ide Körmendről, szívesen adott helyet az erdőben táborozásra cserkészeknek, kongreganistáknak.

A legtermészetesebb volt számára, hogy a főerdész szülésen éppen túlesett feleségét is, kisfiát is megvizsgálta. Minden mozzanatra kiterjedt a figyelme, a lelkekben építette Isten országát  hangsúlyozta a nagyprépost. 

Avatóbeszédében Takács László plébános elsőként azt az emléket idézte fel, amit a boldoggá avatásra készülődve idős nádasdiaktól hallott. A hercegi pár és tíz gyermeke gyalog sétált át Körmendről a nádasdi búcsúba, ahol elbeszélgettek az itt élőkkel, majd a herceg látva a sóvárogva nézelődő falusi gyermekeket  felvásárolta a mézeskalácsos összes portékáját, azokat saját gyermekeivel szétosztatta közöttük.

Németújváron (Güssingben) élő Lili lánya idős korában is emlékezett erre. Miért nevezzük őt Nádasd jótevőjének?  tette fel a kérdést a plébános. Válaszolt  is rá. Az adakozásban mindig elöljáró herceg révén sok nádasdi család jutott például névleges összegért házhelyhez. Ahogyan Köpcsényben egy schillingért adta át teljesen felszerelt kórházát az osztrák államnak a herceg, ugyanígy jótevője volt a nádasdiaknak. Végrendeletében azt írta:  Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá. 

Bebes István országgyűlési képviselő, Körmend polgármestere azt feszegette: megőrizzük-e azokat az eszmei, emberi értékeket, amelyeket a herceg-orvos és családja, a 400 éven át földesúrként itt élt Batthyányiak teremtettek? Ezen mindannyian elgondolkodhatunk. Bebes szerint a nádasdiak most jó példát mutattak erre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!