Oktoberfest, az összetartó erő

Oktoberfest-et, vagyis októberi fesztivált szervezett szombatra a Kőszegi Német Önkormányzat. A kőszegfalvai rendezvénynek rengeteg résztvevője volt.

Bajdó Bettina


Első alkalommal 2009-ben, hagyományteremtő céllal szervezte meg a Német Kisebbségi Önkormányzat az Oktoberfest-et, azaz az októberi fesztivált. A kezdeményezést nagy siker övezte, ezért a szervezők úgy döntöttek, érdemes évről-évre megrendezni a fesztivált. Idén október 15-re, vagyis szombatra esett a fesztivál időpontja. Délután kettőkor német misét tartottak a templomban. Mikolás Attila káplán szentbeszédében hangsúlyozta,  hogy a mai világban mennyire fontos a közösséghez való tartozás, s a német hagyományok ápolása.


A mise után  a résztvevők a kultúrházba vonultak. Olyan sokan voltak kíváncsiak a műsorra, hogy a helyiségben szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Délután háromkor kezdődött el  a  műsor, melyben a  legkisebbektől az idősebbekig  egyaránt mindenki aktívan közreműködött, így a  németek kultúrájából, táncaiból és énekeiből kaphattunk ízelítőt. Felléptek a  kőszegi és a kőszegfalvi óvodások, majd a Béri Balog Ádám Általános Iskola első A osztályának tanulói adtak  ízelítőt   nyelvtudásukból. Volt harmónikaszó, fellépett az Alpensanger énekkar és a Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus is. Horvátzsidányból a Peruska Mária Énekkar is színpadra állt, szimbolizálva a kisebbségek közötti összetartozást.

Kőszegfalvi Ágnes, a Kőszegi Német Önkormányzat elnöke elmondta, a népi mondás szerint október közepéig, vagyis Szent Teréz napjáig be kellett fejezni a termény betakarítását, ezt követően lehetett kicsit lazítani. Régen ilyen tájban szervezték a közös beszélgetéseket, kikapcsolódásokat. Innen jött az ötlet egy októberi fesztivál megszervezéséhez. Hozzátette, nagyon örül, hogy ilyen sokan ellátogattak a programokra.

- Nemcsak kulturális műsorral kedveskedtünk az érdeklődőknek - folytatta az elnök -, hanem meg is vendégeltük őket.  Amíg a színpadon műsorok zajlottak, addig az udvaron rotyogott az ízletes babgulyás. Sokan hoztak magukkal otthonról  finomságokat, megízlelhettük például a sült húsból készített krém ízét is. Sőt, aki bírta szusszal, éjjel gesztenyét is süthetett.

A fesztivál után sem pihennek a Kőszegi Német Önkormányzat tagjai, már készülnek a következő programra,  az Adventklangra, vagyis az adventi időszak alatti koncertekre. Decemberben kirándulást is szerveznek Mariazellbe, állítólag ilyenkor csodálatos Közép-Európa egyik legismertebb zarándokhelye. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!