Oltóanyag: visszaesett a kereslet

Több megyében is hiány van az influenza elleni térítésmentes oltóanyagból. Ezzel szemben a háziorvosok elmondása alapján megyénkben kevesen kérik az ingyenes oltást.

Bajdó Bettina

Sajtóértesülések szerint a háziorvosok hetek óta hiába adják le igényeiket az influenza elleni oltóanyagra, a népegészségügyi szervezet nem tudja teljesíteni a rendelést. Somogy megyében például teljesen kifogytak a háziorvosok a vakcinákból. Somogyban a kiadott, térítésmentes Fluval AB-vakcinák készletének hetven százaléka már decemberben elfogyott, Vas megyében az oltóanyag 63,1 százalékát használták fel a háziorvosok - olvasható az Országos Epidemiológai Központ szakmai hetilapjának decemberi számában.

Országosan az influenza elleni térítésmentes oltóanyagnak alig több mint felét, 51,8 százalékát adatta be magának a magyar lakosság. Az utóbbi hat évben ez a legalacsonyabb arány. Régiónk az oltottsági lista élén áll az országban, itt az oltóanyagok 68,2 százalékát beadták a háziorvosok.

- Megyénkben nem okoz problémát az oltóanyaghiány - tudtuk meg a háziorvosoktól. Dr. Legli Veronika elmondta, hogy a praxisában egyáltalán nincs hiány a térítésmentes oltóanyagból. Rengeteg oltóanyag van még - folytatta a háziorvos, ugyanis nem keresik egyáltalán a pácienseim. Ennek több oka is lehet, például kevés a beteg, s nincs még influenzajárvány sem. Ráadásul a tavalyi kampány negatív visszhangja is közrejátszik abban, hogy kevesen kérik az oltóanyagot. Naponta átlagosan 90 beteg jelentkezik nálam, mozgásszervi és felsőlégúti megbetegedések miatt. Influenzaszerű tünetekkel csak egy-egy beteg kopogtat az ajtón. -

Kevés a beteg dr. Birosz Béla háziorvos praxisában is. - A tavalyihoz képest 30 százalékkal kevesebb ingyenes oltóanyagot adtam be eddig - tette hozzá a háziorvos. Idén visszafogottabb a kampány, emiatt is kevesebben keresik az oltóanyagot. -

Ráadásul idén kevesebben kaphatnak az ingyenes szérumból, ez is oka lehet a csökkenésnek. Múlt héten meghalt egy beteg újinfluenzában, emiatt érezhetően nőtt a kereslet az oltóanyag iránt.

- A körmendi kistérségben sincs hiány az oltóanyagból - tudtuk meg Szűcs László kistérségi tiszti főorvostól. Hozzáfűzte: az elmúlt héten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de még mindig nem éri el a járvány szintjét.

EURÓPÁBAN TOMBOL A JÁRVÁNY

Nyugat-Európában már 2010. 48. hetében megkezdődött az influenzavírusok gyors terjedése, s a megbetegedések száma elérte a járvány szintjét. Az Európában cirkuláló domináns vírusok a H1N1 és az influenza B vírusa. Ezek jól reagálnak a szezonális, háromkomponensű oltóanyagban lévő törzsekre, így az oltás adja a legbiztonságosabb védelmet az influenza ellen. A szakemberek hazánkban január közepére datálják az influenzavírusok gyors terjedését.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!