Omega és Lord: mesélőssé szelídültek a rock régi csibészei

A beat-rock korszak két prominens alakját faggatta "Szóról szóra - Párbeszéd" című talk-show-jában Burkon László a WS Színház klubjában. Telt ház előtt. A beszélgetős műsorra ezúttal is sokan váltottak jegyet.

Kozma Gábor

A kérdező Burkon László, kollégánk, jól választott, hiszen vendégei a populáris zenei műfaj, a beat-rock közismert, mondhatni alapító atyái voltak. A Broken Moon Duo hangulatos felvezetője után filmrészlet csigázta az érdeklődést, majd megjelent a Thea-térben Benkő László és Vida Ferenc. Az Omega és a Lord egykori frontemberei  érzékelhetően szívesen meséltek, volt is mit. A Kádár-éra idején a beat-rock a passzív rezisztencia talaján állt, a ro-ckerek lassan, de biztosan lazítottak a rezsimen.


Benkő László kitűnő billentyűs, és pazar mesélő. Csüngtek is szavain. 
 
- Volt mire összehozni a csapatot, de nem volt ötlet a névre. A műszakisok kollégiumában zenéltünk a Várban, ott szívózott  velünk állandóan egy gizda gondnok: Miért nincs nevetek? Találjatok már ki valamit...  Nem foglalkoztunk vele. Aztán  megyünk a koleszba zenélni, és látjuk ám: Mai  vendégünk az Omega! Úristen, kirúgtak minket, sápadozott a Mihály Tomi, el is pityeredett a társaság. Bemegyünk, kérdezzük a rendező srácot, hogy ki az az Omega? Hát ti, mondja. A  gondnok elvtárs elunta a névtelenségeteket, ma tette ki a táblát. Hát, jót tett velünk, ha tudja, hogy mekkora karriert indított el...

Vida Ferenc kissé visszafogottabban, de szintén a névadással indított.
 
- Az kellett, hogy jól hangozzék a név, bárhol ismerjék. Egy kirakatban láttuk a Lord cigarettát, legyen ez. Nem is volt  többé vita róla. A bandát 1972-ben alapítottam, Vassurányból ugrottunk Szombathelyre, gyorsan. Szombathelyről Budapestre jutni azonban már évtizedekbe telt. A híres dorogi fesztiválon ismert meg minket a közönség. Ez úgy indult, hogy a szervező megveregette a vállam: Te, vedd fel az útipénzt, aztán add ide! Aztán ezrek ünnepelték a Lordot, és az mindent megért. Egy ízben Erdős Péter gyalázta a bandát, pocsék ez. Tanácsot kértem, most mit kell tenni? Rúgd ki a dobost!, oktattak a pesti profik. Kirúgtam.

Ezernyi történet,  nyomában önfeledt  nevetés és tűnődés. Kiderült, hogy az Omega és a Lord sorsa többször is összekapcsolódott. Megtudtuk, hogy ki szerezte a Vándort: Erika, aki pénzt sem kért érte.

Az volt az aranykor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!