Önkormányzati seriffet fogadnak fel Polgáron

Debrecen - "Önkormányzati seriff" munkába állítását tervezi a lakosság biztonságának javítása érdekében Polgár városa - közölte Tóth József (MSZP), a hajdú-bihari település polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

MTI

Az elképzelés szerint az önkormányzat egyfajta közösségi biztonsági védőhálót alakít ki, amelyet erős felhatalmazású, a képviselő-testület vagy a lakosság által közvetlenül választott seriff irányít - tette hozzá a polgármester.
    
Tájékoztatása szerint a települési jegyzőnek alárendelt seriff irányítaná a közterület-felügyelők, a mezőőrök, a természetvédelmi felügyelők, a különféle biztonsági szolgálatok munkáját, s koordinálná az együttműködést a rendőrséggel és a polgárőrséggel.
    
A seriff-rendszer illeszkedik a magyar rendőrség megújításának koncepciójába is - véli Tóth József, aki szerint máris megvan a jogszabályi háttere az új szervezet létrehozásának, de az tovább bővíthető rendőri feladatok átvételével is. 
    
Kitért arra: Polgár azon térségekhez tartozik, ahol a lakosság biztonságérzete - a statisztikai adatok javuló tendenciái ellenére - romlott, így a közbiztonság ügye folyamatos és súlyos helyi társadalmi kérdéssé vált.
    
"Nekünk is van szélső utcánk" - jegyezte meg a polgármester a romák elleni támadások kapcsán, s hozzátette: a "végeken" tapasztalt közbiztonsági problémák özöne követeli az önkormányzatok és az állampolgárok aktívabb szerepvállalását.
    
Elmondta azt is: Polgáron helyi közbiztonsági tervet készítenek a következő képviselő-testületi ülésre. Elképzeléseik szerint az ottani seriff jó kiállású, mozgósításra és konfliktuskezelésre képes, nyugdíjas rendőr lesz, aki  folyamatosan gyűjti, rendszerezi, elemzi a lokális biztonsági problémákat, sürgős esetben azonnal kérhetne és kapna segítséget, anyagi eszközöket vagy - ha az indokolt - az állami rendőrségtől létszámot. 
    
Az átvett feladatok ellátásának természetesen költségei is vannak - tette hozzá Tóth József, aki szerint a forrásokat normatív alapon, az államtól kellene megkapniuk az önkormányzatoknak, de azokat helyi forrásokkal is kiegészíthetnék.
    
Az MTI érdeklődésére a polgármester közölte: a seriff várhatóan már ősszel, de a legkésőbb január 1-jén állna munkába Polgáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!