Önkormányzati választás: Szabó Gábornak nem jött össze

Pénteken délután járt le az ajánlószelvények leadási határideje. A már nyilvántartásba vett vasi jelölteket listáján vannak érdekességek.

Angyal László

A helyi választási bizottságokhoz péntek délután négy óráig lehetett leadni a kopogtatócédulákat. Az internetes adatbázist böngészve kitűnt, hogy néhány független polgármester-jelölt, illetve a Jobbik, valamint az Együtt  Szombathelyért Egyesület várt pénteken délután arra, hogy a határidő lejárta után döntsön a választási bizottság a jelöltek nyilvántartásba vételéről. 

A képzeletbeli startvonalra  felálló polgármesterjelöltek listája nem tanulságok nélküli. Szombathelyen döntésre váró  dr. Gyimesi József (ESZE) mellett  Balassa Péter (Jobbik), dr. Ipkovich György (MSZP-SZTE) és dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) indulhat harcba a városvezetői címért.  

Celldömölkön Fehér László (Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület ) kihívója dr. Fonyó Roberta (Fidesz-KDNP).

A városok közül a legtöbb jelölt Kőszegen van: Giczy József (Jobbik), Huber László (Fidesz-KDNP), Kirchkopf Györgyné (független), Kondics Imre (Alpokalja Zöldek), Kuntner Ferenc (független), Plechl Tibor (LMP), Rába László (Civil Mozgalom). 

Bükön öt független jelölt mérkőzik meg egymással: Csuka Ákos, dr. Nagy Tamás, Németh Sándor, Pócza Csaba, Szabó József.

A másik véglet Vasvár és Őriszentpéter, ahol Kovács Tilda Matild, illetve Őr Zoltán egyedüli jelölt.

Répcelakon a régi polgármester, dr. Németh Kálmánnak Pálla Péter lesz a kihívója, és Szentgotthárdon is ez a felállás:  Viniczay Tibor ellenlábasa Huszár Gábor. 

Vépen az ex-polgármester nem indul,  Dancs László, Kovács Péter és Tóth Zoltán a három jelelölt. Sárváron vélhetően négy. Körmenden bizonyosan öt jelölt közül kerül ki a polgármester. 

Nem sikerült polgármesterjelöltet állítania az MDF-nek Szombathelyen


Nem sikerült polgármesterjelöltet állítania és egyéni jelölteket sem indít a Magyar Demokrata Fórum Szombathelyen.

Szombathelyen az MDF polgármesterjelöltként Szabó Gábort indította volna, aki 1998-2002 között a Fidesz-MDF színeiben megválasztott polgármesterként irányította a megyei jogú város közgyűlését. 

A politikust 2000-ben nyelvvizsgaügye miatt kizárta soraiból a Fidesz megyei választmánya. (Szabó Gábor hamis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal szerzett doktorátust.)

Szabó Gábor végül megtarthatta párttagságát, a helyi fideszes többségű közgyűlési frakció pedig az önkormányzati ciklus végéig kitartott mellette.

Szabó Gábor 2006 júniusában kilépett a Fideszből megvált addigi frakciójától, pályafutását pedig az MDF-ben folytatta; ősszel már az MDF polgármesterjelöltjeként indult a helyhatósági választáson a Fidesz-KDNP-Pro Savaria jelöltjével szemben. 

Miután alulmaradt, a választásokon győztes szocialista riválisa, dr. Ipkovich György oldalán vállalt alpolgármesteri tisztséget, sokáig az ő szavazatával biztosították a szocialista-szabad demokrata közgyűlési többségét.

Szombathelyen Puskás Tivadart, a Fidesz-KDNP, Ipkovich Györgyöt, az MSZP és Balassa Pétert, a Jobbik  polgármesterjelöltjét vették nyilvántartásba. Gyimesi József, az Együtt Szombathelyért Egyesület (ESZE) jelöltje még nyilvántartásba vételre vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!