Opel: 500 millió euróból új motorgyár épül Szentgotthárdon

Orbán Viktor miniszterelnök és Nick Reilly, a General Motors európai elnöke együtt rakták le az Opel új motorgyárának alapkövét. Az 5,5 milliárd forintos állami támogatást élvező, 500 millió eurós beruházás közvetlenül, illetve közvetve összesen 2500 munkahelyet teremt.

Kiss Tamás

Mint arról annak idején beszámoltunk: a szentgotthárdi fejlesztés támogatására még tavaly szeptemberben maga a kormányfő, Orbán Viktor tett ígéretet a Reinald Hobennel, az OpelVauxhall gyártásért felelős alelnökével folytatott tárgyalás után. A kormány - hosszas előkészítés után - a múlt héten tűzte napirendjére az ügyet, s végül úgy döntött, hogy 5,5 milliárd forinttal segíti a beruházást. A számítások szerint a befektetés 5 év alatt térül meg az államnak, s persze a cég, s nem utolsó sorban a környék is jól jár.

A számok amúgy nagyon is impozánsak: a jövő év végén induló - a meglévő gyáregység kibővítésével és egy új, 30 ezer négyzetméteres csarnok megépítésével létrejövő - üzem szalagjain a teljes felfutás után éves szinten 500 ezer darab motor készül majd, s mint arra a házigazda,  Solt Tamás, a GM Powertrain-Magyarorzság Kft.  gyárigazgatójának rövid köszöntője után Nick Reilly, a General Motors európai elnöke külön felhívta a figyelmet: a mostani 500 millió euróval a vállalat megduplázza az eddig itt befektetett összeget.

Nick Reilly az alapkőletételre szép számban meghívott vendégek és munkások előtt arra is kitért, hogy  az új, rugalmas üzemben három motorcsaládot gyártanak majd: kis- és közepes méretű benzinmotorokat, valamit közepes méretű dízel erőforrásokat egyaránt. Az új generációs motorok alacsony üzemanyag-fogyasztásukkal, valamint alacsony károsanyag-kibocsátásukkal mindenben megfelelnek majd a legújabb, Euro 6-os előírásoknak.

Szentgotthárd az új motor révén kulcsfontosságú szerepet tölt majd be az Opel termékoffenzívájában, hiszen az itt készülő legkorszerűbb motorpaletta gyakorlatilag az Opel teljes személyautó-kínálatát lefedi - mondta az ünnepségen Nick Reilly, aki a későbbiekben arra is kitért, hogy a gyorsan változó vásárlói igények kielégítése érdekében Szentgotthárdon a világon egyedülálló, rugalmas gyártási technológiát alkalmaznak. (A szakzsargonban amúgy csak Flex-gyárnak emlegetik a készülő modern létesítményt.)

Az igazgató arra is, méghozzá nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a  gyors és rugalmas alkalmazkodáshoz a dolgozók megfelelő szakértelme is elengedhetetlen. Elmondása szerint 20 éve és most is ez volt az egyik legfontosabb tényező abban, hogy az Opel Magyarországot választotta.

- Kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatunk a politikával, a beszállítókkal és odaadó szakembereinkkel megteremtette az egészséges növekedés szolid és termékeny bázisát - fogalmazott Nick Reilly, aki köszönetet mondott a politikusoknak, hogy hozzájárultak a sikerükhöz.

Köszönjük a támogatásukat és a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést. Az Opel a jövőben is szeretné folytatni ezt  fogalmazott az elnök, aki a folytatásban helyi munkatársainak köszönte meg a kemény munkát, az odaadást és a minőség iránti szenvedélyes elkötelezettségüket.

Nick Reilly végül arra is kitért, hogy az Opel magyarországi jelenléte a hazai cégek üzleti lehetőségeit is nagymértékben segíti, például csak a tavalyi évben összesen 400 millió eurós forgalmat bonyolíthattak le az Opellel, illetve annak anyacégével, a General Motors-szal. A szakember szerint a bővítés e területen is további komoly előrelépést ígér. Ezt jelzi, hogy már az új motorgyár építése kapcsán is legalább 300 helyi beszállítóval működik együtt az Opel.

A folytatásban megszólaló Orbán Viktor miniszterelnök először is megköszönte a szentgotthárdiaknak és a környéken élőknek, hogy a választások során a változás mellé tették a voksukat, és ezzel segítenek gatyába rázni Magyarországot!

A miniszterelnök ezt követően arra tért, hogy történelmük során a magyarok mindig is nyitottak voltak a más népekkel való összefogásra, s ez 1991-ben sem volt másként, amikor is az itteni szakemberek tudására és szorgalmára alapozva az amerikai  General Motors behozta az autógyártást Magyarországra. A közelmúlt történéseit felidézve Orbán Viktor megállapította, hogy az új kormánynak sikerült visszarántania az országot a pénzügyi szakadék széléről, s ennek köszönhetően már arról is érdemes beszélni, hogy miként alakítható a jövő.

A miniszterelnök szerint a szentgotthárdi beruházás, az itteni nagy mértékű, ráadásul csúcstechnológiát megvalósító fejlesztés utat mutat e szempontból, s a mostani alapkőletétel mindenképpen jelzi, hogy a projekt résztvevői, támogatói hisznek a jövőben, saját magukban.

- Magyarországnak, de egész Európának is ez a hit a legfőbb erőforrása - nyomatékosította Orbán Viktor, hozzátéve: különösképpen a közép-európai országoknak fontos és közös feladata, hogy a térségben megállítsák és letelepítsék a  távol-keleti beruházásokban gondolkodó vállalatokat. A miniszterelnök hite szerint Európa számára sorskérdés a gyártási tevékenység, s a munka becsületének a visszaállítása, pénzügyi manőverekre ugyanis nem alapozható biztos jövő.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a GM beruházása közvetlenül és közvetve (a beszállítók fejlesztésein keresztül) összesen 2500 munkahelyet teremt, ami a napjainkra jellemző kemény kenyérharcban igazán megbecsülést érdemlő teljesítményt. A miniszterelnök szerint a fejlesztés jól példázza, hogy az állam és a magántőke átgondolt összefogásából az előbbinek, az utóbbinak és a dolgozni és így boldogulni akaró embereknek is számos előnye származhat.

- A General Motorsban korrekt partnert látunk, amely megadja a tiszteletet Magyarországnak és a dolgozóknak - húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve: a vállalatnak nem felejtik el, hogy a rendszerváltás után az autógyártók közül elsőként szavazott bizalmat Magyarországnak. Ezért mindig élvezni fogják a kormány bizalmát - közölte végül a miniszterelnök, majd Nick Reillyvel együtt a meghívott vendégek és a dolgozók gyűrűjében elhelyezték az új gyár alapkövét,  egész pontosan azt az időkapszulát, amelybe a létesítmény terveinek és építési engedélyének másolata mellett lapunk keddi száma is belekerült!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!