Optimista az EP-elnök a szlovák nyelvtörvény ügyében

Brüsszel - Derűlátónak mondta magát Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos szlovák-magyar nézeteltérések rendezését illetően.

MTI

Pavol Paska szlovák parlamenti elnökkel kedden Brüsszelben tartott találkozója után Buzek üdvözölte a haladást, amelyet Szlovákia és Magyarország viszonyában a kormányfői találkozón értek el, nagyon biztatónak minősítve a tizenegy pontos megállapodást. 
    
Az elnök jelezte, hogy még mindig nyugtalanítja a vitás ügy, de bizonyosnak mondta magát, hogy a nézeteltérést a két ország megoldja, mégpedig tárgyalásos úton. Mint fogalmazott, jelenleg "kétségek mutatkoznak afelől, hogy a két ország kivételesen jó viszonyban lenne". Úgy vélte, akkor lehet majd arról beszélni, hogy a probléma megoldódott, ha mindkét ország belenyugszik majd a megoldásba. 
    
Paska a közös sajtótájékoztatón elmondta: fontosnak érezte, hogy személyesen is tájékoztassa az EP elnökét a nyelvtörvényre vonatkozó szlovák álláspontról. Hozzátette, magyarázattal kívánt szolgálni a nyelvtörvénnyel kapcsolatos néhány félreértelmezésről és hazugságról. 
    
Buzek ismételten úgy vélte, a megoldást elsősorban a két fél közti tárgyalások útján kell keresni. Megismételte ugyanakkor múlt heti székfoglaló beszédében tett ajánlatát, hogy kész személyesen segíteni a szlovák-magyar tárgyalásokat.
    
Megismételte azt az álláspontját is, miszerint az Európai Parlamentnek nincs lehetősége, hogy beavatkozzon az ügybe, de az Európai Bizottság mellett a képviselőtestület is vizsgálja, nem érte-e sérelem az unió keretszabályozását. Hozzátette, hogy várakozásai szerint ezen vizsgálatok eredménye néhány héten belül rendelkezésre áll majd. 
    
Kérdésre válaszolva Buzek "szokatlannak" nevezte a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának létezését, és úgy vélte, a többnyelvűség és a kisebbségi kérdések témakörében egyes megoldások "nagyon gyümölcsözőek" lehetnek. 
    
A két parlamenti elnök a sajtótájékoztatón egyetértett abban, hogy Szlovákia gazdaságának jót tett az euró bevezetése, továbbá közös reményüket fejezték ki, hogy a jövő heti népszavazáson az ír lakosság igent mond az uniós reformszerződésre.
    
Paska meghívására Buzek jelezte, hogy örömmel ellátogat Szlovákiába.
    
A szlovák parlamenti elnök ezután találkozott Jacques Barrot-val, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével is, akit szintén tájékoztatott az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos szlovák álláspontról.
   
"Barrot úr szerint a szlovák nyelvtörvény - ami a tartalmát illeti - nem ellenkezik az EU joganyagával. Mindazonáltal megfelelő intézkedések meghozatalát ajánlotta annak érdekében, hogy a törvény végrehajtása ne vonjon maga után negatív következményeket" - mondta újságíróknak Paska a találkozó után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!