Orbán nap a miskei hegyen (fotókkal)

Harmadik éve annak, hogy a vásárosmiskeiek felelevenítették az Orbán napjához kapcsolódó hagyományokat. Annak is már három esztendeje, hogy a hegykapunál álló kis kápolnát felújították. Ennél a kápolnánál tartottak szombat délután ökumenikus istentiszteletet.

Benkő Sándor

A jó szőlőtermésért is imádkoztak a résztvevők, ezzel vette kezdetét a mulatság a vásárosmiskei hegyen. Ivánkovics Ferenc polgármester elmondta, hogy a faluban 168 lakóház található, régebben csaknem minden család gazdálkodott a zártkertben, mára mintegy 80-90 pince áll a hegyen. Legtöbb gazda vásárosmiskei, ugyanakkor Gérce közelsége miatt gérceiek is sok telket birtokolnak, de távolabbi településekről is vásároltak pincéket.


Poós Tibor, a rendezvény egyik főszervezője szól arról, hogy hogy az idegeneket is befogadták, s szorgalmas embereknek tartják őket. Hozzátette: a felelevenített hagyomány egyik fontos célja a közösség összetartó erejének erősítése.

A polgármester megjegyezte: nem mellékes cél az sem, hogy az egyre idősödő szőlősgazdák mellett megszerettessék a fiatalokkal is a hegyet, a szőlőművelést.


Az ökumenikus istentisztelet után főzőversenyt tartottak, a gyerekeknek focibajnokságot rendeztek, de lovagolhattak is. A miskei hegy jó minőségű, híres boraiból rendeztek versenyt, aminek eredményhirdetésére Kovács Ferencet a Vas megyei közgyűlés elnökét kérték fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!