Orbán szerint az eredmény magáért beszél - Fodor felajánlotta lemondását - Vona: megszületett a nemzeti tábor

Budapest - Orbán Viktor szerint ez az eredmény azt követeli a szocialistáktól, hogy ne álljanak a változás útjába. "Az ország iránti felelősségtől hajtva folytatjuk a kormányzást" - ezt már Lendvai Ildikó mondta, mindeközben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette, hétfőn felajánlja lemondását elnöki posztjáról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



FIDESZ: a győzelem ellen nincs érv, a vereség ellen nincs kifogás

Az európai választási eredmény arról beszél, hogy Magyarország felemelte a hangját, és kimondta, változást akar; "ez mindannyiunk számára felemelő élmény" - mondta Orbán Viktor vasárnap este a Fidesz-KDNP  kampányközpontjában, Budapesten, miután kiderült: a Fidesz-KDNP 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig egy mandátumot szerzett az EP-választáson.

Olyan egyetértés és egység mutatkozott, amelyre korábban soha nem volt példa - közölte a Fidesz elnöke, aki azt mondta, hogy "ennek a győzelemnek az erejével fogjuk megváltoztatni Magyarországot".

Orbán Viktor hangsúlyozta, ez az eredmény azt követeli a szocialistáktól, hogy ne álljanak a változás útjába.  A pártelnök szerint a választási eredmény arról beszél, hogy Magyarország felemelte a hangját, és kimondta: változást akar. Az 56 százalékot meghaladó Fidesz-KDNP-győzelmet úgy értékelte: "ez mindannyiunk számára felemelő élmény", hiszen sok válság gyötri ma a magyarokat, de mindennek ellenére olyan egyetértés és egység mutatkozott, amelyre korábban soha nem volt példa.

Reménytelenség helyett a magyar emberek reménykedni akarnak, azt akarják, hogy legyen munkájuk, abból tisztességesen meg lehessen élni, kiszámítható legyen a jövőjük, rendet és biztonságot akarnak, valamint felelős és elszámoltatható vezetőket szeretnének látni Magyarország élén - fogalmazott.

Orbán Viktor köszönetet mondott a szavazóknak, különösen azoknak, akik a változásra és az új irányra szavaztak, valamint megköszönte a munkát a Fidesz-KDNP aktivistáinak is. Mint mondta, sok-sok ezer-tízezer ember dolgozott azon, hogy ez a "fantasztikus eredmény" megszületessen. Azt üzente nekik, hogy nem dolgoztak hiába, "csak figyeljék meg, hány párt fog majd elemezni, magyarázni, értelmezni, spekulálni". "Egyetlen párt van Magyarországon, amelynek nem kell értelmezni, spekulálni, magyarázni, mert az eredmény magáért beszél" - tette hozzá a Fidesz elnöke, aki szerint a több mint 56 százalékos győzelem, és az, hogy 40 százalékot vertek a másodikra, példátlan a magyar politikatörténetben.
 
Orbán Viktor beszéde elején gratulált minden magyarországi és határon túl megválasztott magyar képviselőnek is, "akik a kárpát-medencei magyarság képviseletében Brüsszelbe mennek". A határon túli magyarok szép és erős képviselettel rendelkeznek, a magyaroknak lesz szavuk Európában - tette hozzá. Azt is mondta, hogy az Európai Néppárt hatalmas előretörést mutatott a választáson, az európai választások rekordját pedig már Magyarország tartja, hiszen 20 éve 51 százalékot kapott a brit konzervatív párt, most azonban ezt túlszárnyalta a Fidesz-KDNP. Orbán Viktortól sajtónyilatkozata után nem lehetett kérdezni. 
 
A pártelnök beszéde előtt Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP listavezetője közölte az eredményt, amelyet óriási tapssal fogadtak a jelenlévők, legalább olyan naggyal, mint azt, hogy az SZDSZ viszont nem jutott be az európai parlamentbe. A listavezető az eredményt egy angol közmondással kommentálta: "győzelem ellen nincs érv, vereség ellen nincs kifogás". Schmitt Pál a színpadra hívta mind a 14 bejutott képviselőt, és azt mondta: büszke arra, hogy ilyen nagyszerű csapatuk van. Legjobb tudásuk szerint a nemzet - a tízmillió, illetve a tizenötmillió millió magyar - érdekeit szolgálják majd, és minden szakterületen van képviselőjük.

Morvai: a Jobbik partner lesz az autonómiatörekvésekben

 A Jobbik partner lesz a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek felkarolásában - mondta Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője vasárnap este Budapesten azt követően, hogy a párt 3 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választáson.

A Jobbik nincs megsértődve, hívja és várja ellenfeleit. Partnerek lesznek az "elszakított területeken élő magyar testvéreink" autonómiájának kivívásában, a magyar föld megvédésében, a magyarok emberi jogainak védelmében - hangsúlyozta a politikus.

Morvai Krisztina arról is beszélt, hogy volt egy álma, ami arról szólt, hogy Magyarország a magyaroké. Az álma valósággá vált, előretört az új erő - tette hozzá.

"Mi győztünk, megszületett és sikert ért el a nemzeti tábor" - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt vasárnap éjjeli sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: a Jobbik hajlandó az utcára menni az előre hozott választásért.

 A Jobbik vezetői hosszú percekig nem tudták elkezdeni a sajtótájékoztatót a párttagok és a szimpatizánsok tapsa és tetszésnyilvánítása miatt. A támogatók a "csak a Jobbik", "Magyarország", "éljen Vona" és az "éljen a Gárda" mondatokat skandálták.
 
A pártelnök véleménye szerint az elmúlt 20 év legnagyobb politikai teljesítményét érték el, mert 1947 óta először fordult elő, hogy országos választáson sikert ért el egy tisztán alulról szerveződő mozgalom. Kiemelte: mindezt jelentős ellenszélben, a többi párthoz képest szinte eszköztelenül tették. 

Véleménye szerint a 2010-es országgyűlési választásokon három lehetőségből lehet majd választani: maradt egy szélsőséges balliberális csoport - benne csupa bukott párttal, az MSZP-vel, az SZDSZ-szel, és az MDF-fel -, egy polgári liberális tömb a Fidesszel, és a most megszületett nemzeti tábor. Utóbbi nem csak beszél, hanem tesz is az emberekért, a nemzetért, és nem enged abból, hogy Magyarország a magyaroké - hangoztatta a politikus. 
 
A pártelnök kijelentette: a Jobbik célja az, hogy Magyarországot minél hamarabb egy hiteles, valóban nemzeti párt kormányozza. Hozzátette, az országgyűlési választásokon a Jobbik a mostaninál is jobb eredményt akar elérni. Álláspontja szerint ennek a választásnak minél hamarabb meg kell történnie. "A Jobbik hajlandó utcára menni egy előre hozott választásért" - szögezte le.

Hozzátette: abban bíznak, hogy létrejön egy olyan új, "EU-realista" frakció az Európai Parlamentben, amelyhez csatlakozni tudnak. Nem zárta ki, hogy ennek hiányában esetleg beülnének a néppárti képviselőcsoportba, de erre - mint mondta - nagyon kicsi esélyt lát.

Fodor Gábor: a választók megbüntettek bennünket


Fodor Gábor az SZDSZ hétfői ügyvivő testületi ülésén felajánlja lemondását - ezt az SZDSZ elnöke jelentette be az európai parlamenti (EP) választások eredményének nyilvánosságra kerülését követő sajtótájékoztatóján.

A politikus kijelentette, hogy a választási eredmény az SZDSZ számára kudarc. Hozzátette a "választók megbüntettek minket, és ezt tudomásul is kell vennünk". A pártelnök szerint a "büntetés" feltehetően a több éves politikájuknak is szól, de részletekbe egyelőre nem akart bocsátkozni, mert véleménye szerint az okokat higgadtan és nyugodtan kell elemezniük.
A választás kapcsán megjegyezte, nem hiszi, hogy a végeredmény az általuk a kampányban célként kitűzött eszméket szolgálná. Fodor Gábor rendkívül aggasztónak és a választások rendkívül szomorú jelenségének nevezte a szélsőjobb előretörését.
 A pártelnök kijelentette azt is, hogy az SZDSZ által képviselt liberális eszmékre "most még inkább szüksége van hazánknak". Kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte a választók nem a liberális politikára mondtak nemet, mert ő a végeredményben az elmúlt évek koalíciós kormányzására mondott ítéletet látja
 
Lendvai: folytatjuk a kormányzást

 Az ország iránti felelősségtől hajtva folytatjuk a kormányzást - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap késő este Budapesten.

Lendvai Ildikó szerint az európai parlamenti (EP) választás néhány szempontból a papírformát hozta, de okozott meglepetést és drámai figyelmeztetést is. Mint mondta, a nagypártok eredménye megfelelt az előzetes közvélemény-kutatási adatoknak. Tudjuk, hogy az MSZP-nek még sokat kell dolgozni a baloldali elpártoló vagy otthonmaradó szavazók bizalma visszaszerzése érdekében - fogalmazott Lendvai Ildikó.
 
A Jobbik eredményéről szólva a pártelnök azt hangsúlyozta: három olyan jelölt jutott be az EP-be, akik nem az európai szellemiséget, hanem attól idegen radikalizmust képviselik. Lendvai Ildikó szerint a Jobbik meglepően nagy támogatottsága egyik parlamenti erőnek, Magyarországnak sem jó. A pártelnök úgy fogalmazott: a Fidesz várható mandátumaiból a Jobbik többet hasított, mint amit bárki gondolt volna, "ez tragikus figyelmeztetés."
 
Lenvdai Ildikó azt mondta: nem ért egyet Orbán Viktorral, aki szerint a Fidesznek nincs mit elemeznie. Mérlegelni kell elkövetkező politikájukat azoknak, akik "kiengedték a szellemet a palackból", akik olyan sokáig hagyták, hogy rendezvényeiken az árpádsávos zászlókat lobogni. Le kell vonni azoknak a választások tanulságát, akik "Vona Gábort abból a bizonyos polgári körből útjára engedték, és meghatározó magyar politikussá tették" - fogalmazott a szocialista politikus.

 "A Jobbik valóságos kérdésekre ad gyilkos és romboló választ" - jelentette ki Lendvai Ildikó.
 
A részvételi adatokról szólva a pártelnök azt mondta, azok megfeleltek az előzetes elvároknak, de a magyar tradíciókhoz képest alacsonynak számít. Szerinte a rendszerváltás óta legalacsonyabb részvételnek az az oka, hogy a választók nagyobb része kivár. Mint mondta, ők nem döntötték el, hogy melyik párt programját támogatják, nem tudtak az egyik mellé állni, mert nem látták a programjukat, de nem álltak az MSZP mellé sem, mert nem látták, a világválság utáni lépesek megszervezése jár-e további sikerekkel.
 
Lendvai Ildikó szerint a választók többsége időt kért a döntéshez. Mint mondta, folytatják a kormányzást, mert dolguk van, mert ezt várja tőlük az ország.

Dávid Ibolya: az MDF sikere az őszinteség sikere

 A Magyar Demokrata Fórum (MDF) sikere az őszinteség, a józanság sikere - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke vasárnap Budapesten újságíróknak.

A pártvezető azután reagált, hogy este tíz óra után eldőlt, az MDF egy képviselőt - Bokros Lajost - küldhet az Európai Parlamentbe. Úgy fogalmazott: boldog azért, mert az MDF harmadszor bizonyította be, hogy a közvélemény-kutatók, elemzők rendszeresen alábecsülik a konzervatív pártot. "Néha az az érzésem, hogy ez már-már manipulatívnak számít, ez a becslés és felmérés" - jelentette ki.
 
Kiemelte azonban: aggódik a Jobbik térnyerése és az európai szélsőjobb térnyerése miatt. Az elmúlt hat-hét év hisztérikus MSZP-Fidesz-politikája mellett felnőtt egy olyan párt, a Jobbik, amelyik tagadja az Európai Uniót, tagadja az európai értékeket. Mint hangsúlyozta, az MSZP és Fidesz politikájával szemben két erő létezik, az egyik a Jobbik, a másik pedig az MDF. Hozzátette: a Jobbik annak az erőszakpolitikának nyitott teret, amely az elmúlt húsz év MDF-es politikájával soha nem fért össze. 

 Dávid Ibolya felhívta a figyelmet arra: az Európai Parlamentbe bejutott négy párt közül az MDF volt az egyetlen, amely ellen nem nyújtottak be panaszt az Országos Választási Bizottságnál.  Tisztességgel állták a versenyt, egy pártnak legitimitást csak a választópolgárok adhatnak - mondta.

 MCF: volt értelme az önálló indulásnak

Volt értelme az önálló indulásnak: bebizonyosodott, új utat keresnek a szavazók, köztük a magyarországi cigányság is, de sajnálatos, hogy ez az út sok ember számára szélsőségek felé vezet - jelentette ki Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke az eredmények ismeretében vasárnap este.

A roma szerveződés a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után 13.440 szavazatot (0,47 százalék) ért el. Az MCF elnöke az eredmények nyilvánosságra hozatala utáni sajtótájékoztatón azt mondta: "innen kell folytatnunk, ebből lehet építkezni, mert a hazai cigányság helyzete ezt tőlünk megköveteli, ugyanis sok településen megnyertük a választást, és volt, ahol a harmadik erőt képviseljük".
 
Az elért eredményre Kolompár Orbán úgy reagált: "nincs miért búslakodnunk, megtöbbszöröztük a 2006-os országgyűlési választáson elért szavazatainkat".".

Jávor Benedek (LMP): elindult egy politikai változás

 A Lehet Más a Politika párt (LMP) és a Humanista Párt (HP) által a vasárnapi európai parlamenti választáson elért eredmény azt bizonyítja, hogy Magyarországon elindult egy politikai változás - jelentette ki Jávor Benedek, az LMP szóvivője Budapesten.

"Elindult az a változás, amely Magyarország számára egy újfajta politikát hozhat" - fogalmazott az LMP és a HP közös EP-listájának utolsó helyén szerepelő Jávor Benedek a választási eredmények kihirdetése utáni sajtótájékoztatón. "Mától kezdve ez a párt fönt van Magyarország politikai térképén, és (...) a jövőben is ott lesz" - mondta.
 
Szabó Tímea, az LMP-HP közös EP-listájának vezetője azt hangoztatta: "folytatjuk, ott leszünk 2010-ben!" Az LMP vezető testületének tagja azt mondta, óriási eredmény, hogy megelőztek olyan pártokat, amelyek húsz éve a parlamentben vannak.

A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listája az ötödik legtöbb (75.066) szavazatot kapta az EP-választáson, ami 2,60 százalékos szavazatarányt jelent. 


Sólyom László: világos és kétségbevonhatatlan a választás eredménye

A választás eredménye világos és kétségbevonhatatlan - mondta Sólyom László köztársasági elnök az Országos Választási Központban vasárnap este, az európai parlamenti (EP) választás előzetes eredményét bejelentő sajtótájékoztatón.

A köztársasági elnök arra kérte a képviselőket, működjenek együtt a magyar nemzeti érdekek érvényesítéséért. Sólyom László megköszönte a választásban részt vevők munkáját.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!