Öregszik Vas megye lakossága

A vasi megyeszékhelyen az elmúlt években folyamatosan csökkent a 14 év alattiak, s ezzel párhuzamosan nőtt a 65 felettiek száma. Ez új kihívás elé állítja a szakembereket is.

Bajdó Bettina

A 2012-es év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban.

Rámutat emellett arra is, hogy az aktív időskor lehetőséget ad az idősebb embereknek arra, hogy állásban maradjanak és tudásukat továbbadják, s minél egészségesebb és boldogabb, teljesebb életet élhessenek.

Éppen ezért a szombathelyi közgyűlés elé került egy beszámoló az időskorúak helyzetéről. Ebből kiderül, hogy Szombathelyen a 14 éven aluliak száma csökken, a 65 év felettiek számának viszont emelkedik.

Napjainkban Szombathelynek több a 65 év feletti, mint a 14 év alatti lakosa. Az elöregedés tendenciáját mutatja az öregedési index emelkedése, mely a vasi megyeszékhelyen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint  2011-ben 123,9 százalék volt. Ez lényegesen meghaladja az országos 114,7 százalékos átlagot.

A beszámolót készítők azt a következtetést vonták le, hogy két évtized múlva az idősek a város lakosságának negyedét fogják kitenni, ugyanakkor a gyermekkorúak csupán a népesség egytizedét. Mindez egyrészt jelentős kihívás elé állítja az időseket ellátó egészségügyi és szociális intézményrendszert, másrészt pedig fokozott hangsúlyt kell fektetni az idősek igényeit, elvárásait kielégítő, egyúttal szakmai szempontból minőségi színvonalon biztosított szolgáltatás-nyújtásra.

Már több lépés is született ez ügyben,  2007.  január 1-től Idősügyi Tanács működik, ezen kívül több civil kezdeményezés is végzi a munkáját.  A Nyugdíjas Szövetség például azt javasolta, hogy az időskorúak által végzett tevékenység elismeréseként hozzák létre az „Idősek az idősekért” díjat, melyet évente két személy kaphatna.

Erre rábólintott a testület is. A díjat 65 év felettiek kaphatják, azok, akik hosszabb időn át - de legalább tíz éven keresztül - kiemelkedő munkát végeztek az időskorú személyek érdekében. A díjjal, mely az idősek világnapján adnak majd át, az önkormányzat oklevelet és jutalomösszeget is adományoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!