Óriási gondok a szombathelyi kosárlabda egyesületnél - negyvenheten hagyták el a csapatot

Szombathely - A Savaria BC 47 utánpótláskorú 9-18 éves lány kosárlabdázója jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván ebben az egyesületben sportolni, hanem átigazol a Rajczy Imre Sportiskolába.

Horváth Erika

Az előzmény: a 90-es évek közepére nyilvánvalóvá vált, hogy a szombathelyi NB I-es női kosárlabda végnapjait éli - 1996-ban meg is szűnt. De Szarka Zsuzsanna és Joó Miklós elkezdett egy új fejezetet; 1995-től kislányoknak tanították a sportág alapjait. Ennek lett a folytatása a rutinos játékosokkal kiegészült, 2001-ben megalakult Savaria BC. 

Két NB II-es szezon után 2003-ban már az NB I. B-csoportjában szerepelt a csapat, 2007-ben a negyedik helyen zárt. De Szabadfi Zoltán ügyvezető még nagyobb terveket szövögetett; a zöld asztalnál sikerült kiharcolnia, hogy az NB I. A-csoportjában játszhassanak a lányok. A 2007/2008-as és a 2008/2009-es idény leginkább a kudarcokról szólt  a felnőtt csapatnál. De legalábbis úgy tűnt az utánpótlás sínre került. 2007 szeptemberében a lány kosárlabdát is felvették a  Rajczy Imre Sportiskola szakosztályai közé, és a városi önkormányzat évi 3,1 millió forintot adott a működtetésére, fejlesztésére. Innen finanszírozták tehát a Savaria BC után- pótláscsapatait. Rácz Gábor sportiskola-igazgatónak  kellemetlen emlékei vannak a közös időszakról. 

- A 2007-es évben szeptembertől, négy hónapra 1,2 milliót kapott a szakosztály, de az elszámolásnál kiderült, hogy 1 millióval többet költöttek. Jött  2008 és az évre kapott 3,1 millió - március végére elfogyott  az egész. Nyilvánvaló volt, hogy bár az utánpótlásról szóltak a számlák, ez a pénz a klub költségvetésében keletkezett lyukak betömésére is szolgált. 

Azután Szabadfi Zoltánt már nem láttam.  Később kiderült, hogy 2008 szeptemberétől nem fizetett a Gépipariban terembérleti díjat, de a szállító-vállalkozó is tőlünk próbálta kérni a jussát - sorolta Rácz Gábor. - Levélben megírtam nekik, hogy elfogyott az egész évi támogatás, a Rajczy sportiskolának nem áll módjában több számlát befogadni. Aztán már 2009-et írtunk; egyre inkább megerősödött bennem, hogy ez így nem mehet tovább. 

Erre az elhatározásra jutottak a továbbra is a Savaria BC égisze alatt pallérozódó kosaraspalánták és szüleik is. Hisz kiderült, hogy a tartozás miatt április 1-jétől nem lesz hol edzeni. De ezen kívül is volt miről panaszkodni egymásnak a március 30-án tartott szülői értekezleten; hiszen folyamatosan épült le a szakosztály, sokan lemorzsolódtak.  Volt, hogy a lányok csak a saját költségükön tudtak elmenni tornára, volt, hogy el sem tudtak utazni. De itt döntésre jutottak: április 1-jén negyvenhét  9-18 éves kosaraslány jelezte a Savaria BC-nek, hogy nem kíván a továbbiakban ott sportolni, hanem a  Rajczy SI  kötelékébe szeretne kerülni. Ám az átigazolási lapokat nem írta alá az ügyvezető. 

Élő szerződés nélküli, amatőr sportolók lévén erre az aláírásra tulajdonképpen csak a jószomszédság miatt lett volna szükség. 

- A sporttörvény szerint, miután a szülők nyilatkoztak, hogy kiskorú gyermekük érvényes szerződéssel nem rendelkezik, szabadon igazolhatóvá váltak - mondta Esztergályos Róbert, a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség átigazolásokkal foglalkozó munkatársa. - Vártunk egy ideig, de miután nem érkezett reakció a Savariától, júniusban a megyei szövetség saját jogkörén belül átigazolta a gyerekeket. 

Így  ők már májustól a városi sportiskola újraszerveződő szakosztályában edzettek. Ott Baranyai Gábor a szakosztályvezető, Joó Miklós az intéző, s három edző, Juhászné Hajdinák Ágnes, Magyar Gyöngyi és Vadász Gábor foglalkozik velük.  Első  célkitűzésük, hogy a problémáktól terhes időszak után növeljék a létszámot. 

Két általános iskolát, a Zrínyit és a Désit már be is vonták a terveikbe. Négy  gyerek, serdülő, kadett és junior  csapattal neveztek a 2009/2010-es utánpótlás-bajnokságra. És azt is kimondták, hogy a sportiskolából kiöregedő lányokat az NYME-SEK csapatába irányítják - a Savariába semmiképpen.  

Természetesen kíváncsiak voltunk a Savaria BC álláspontjára is, de vezetőjével nem sikerült kapcsolatba lépni. Így a  Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében Bodrogváry Ivántól, a női tagozat elnökétől tudtuk meg, hogy a Savaria BC nevezési lapja beérkezett a 2009/2010-es szezonra  az  A-csoportba. 

De a klub dokumentációja erősen hiányos, s a hiánypótlási felszólításra eddig nem reagáltak. Nevezésük elfogadásának egyik feltétele három utánpótláscsapat szerepeltetése, de egyet sem neveztek. Elméletileg ez pénzzel és pontokkal  megváltható: egy csapat hiányáért 700 ezer forintot kell befizetni a szövetségnek, és még 5 bajnoki pontot le is vonnak. Tehát mínusz 2,1 millió forinttal és -15 ponttal nyitná a bajnokságot a Savaria. 

De van-e még Savaria? Ez már a következő fejezet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!