Orvvadászok buktak le az Őrségben

A vaddal teli Őrségben nem szokatlan bűncselekmény az illegális vadászat. Az orvvadászok közül néhányan lebuknak, s akkor a bíróság előtt felelnek tetteikért.

Angyal László

Három kondorfai illetőségű férfi a vádlottja az alábbi bűnesetnek. A 46 éves N. Ferenc, a 42 éves T. István és T. Lászlót (49). Mindannyiukat lőfegyverrel, lőszerrel való  visszaéléssel, folytatólagosan elkövetett lopással vádolta az ügyészség.

2008 nyarán az egyébként  vadászathoz  engedéllyel rendelkező T. László többször is úgy ejtette el az erdő vadját, hogy ezt a tényt nem rögzítette a vadászati naplójában. A vádirat szerint Kondorfa környékén egyszer T. Isvánnal járta az erdőt és kilőtt egy vaddisznó süldőt. A mintegy százezer forint értékű zsákmányt a lakására szállította, ott feldolgozta és a másodrendű vádlottal osztozott a vadhúson. T. István másszor N. Ferenccel cserkészte be a vadat: kétszer kapott puskavégre őzgidát.

N. Ferencnek nem volt fegyverviselés engedélye puskája viszont igen. Utólag már nem megállapítható időpontban tett szert két lőfegyverre. Az egyik duplacsövű, első kulcsos, dupla kakasos szovjet sörétes puska, melyet a garázsában tartott.

A másik fegyver egy ajándékba kapott, egylövetű német kispuska volt. Természetesen a fegyverekhez töltényeket is beszerzett a vádlott, nem kis mennyiségben, csaknem száz lőszert foglaltak le tőle.

A másodrendű T. Istvánnak is volt némi köze a fegyverekhez: az Őrségi Vásárban vett egy spanyol rúgós légpuskát. A puskaárus híre a rendőrök fülébe is eljutott, ezért másnap a vásárban lefoglalták a fegyvereket, melyek forgalmazására nem volt engedélye a vásározónak. A légpuska tartása pedig engedélyköteles, erről ugyan tudomást szerzett a vádlott, de a puskát mégis a lakásán tartotta, ahol azt később lefoglalták tőle a rendőrök. A szakértő pedig azt állapított meg, hogy a spanyol kispuska lőfegyvernek minősül.

A Körmendi Városi Bíróság nemrégiben  jogerőssé vált ítéletében kimondta: a vádlottak bűnösök.  N. Ferenc és T. Isván két próbaidőre felfüggesztett egy év börtönbüntetést kapott, harmadik társuk pedig százezer forintos pénzbüntetést.

Az egyik vádlott úgy ejtette el az erdő vadját, hogy ezt a tényt a naplójában nem rögzítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!