Őshonos gyümölcsfákat ültettek az Őrségben

A Magas fák gyöngyei című pályázati program célja az őrségi kaszáló gyümölcsösök megmentése, az élőhely típus megőrzése.

Peltzer Géza

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság - együttműködve a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft.-vel - gyümölcsfákat telepít olyan módon, hogy a fákat egymástól távol ültetik, alattuk pedig kaszálással tartják fenn a gyepet. A gyümölcsösökben korábban ezen a tájon több száz gyümölcsfajta volt fellelhető, amelyek érése időben, méretben, színben, tartósságban és felhasználási területükben eltértek egymástól. A fákat nem permetezték, mégis matuzsálemi életkort értek meg, bőséges és egészséges gyümölcsöt termettek. A fajták egyediek, a termesztett növények biológiai, genetikai sokféleségének még élő hordozói - és mint ilyenek, egyszerre részei a térség kulturális örökségének -, valamint alapjai a jövő élelmiszer- és kertgazdaságának.

Felmérték a nemzeti park területén a tájfajtákat, a legritkább,  legveszélyeztetettebb 20 fajtáról oltványt készítenek, és gyümölcsösükben helyezik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!