Összefogott a falu: kitakarítja a lakosság a patak medrét

Velem - Összefogtak a velemiek. Szerdán munka után a patakmederből szedték ki a nagy esőzés által odahordott köveket. A károk helyreállításához a falu segítséget kér.

Némethy Mária

Lapunk sms-rovatába valaki azt írta: Velem az árvízzel mélykómába esett.  A velemiek cáfolata: munka után összegyűltek, láncba álltak, gumicsizmában hordták ki nők, férfiak a patakból a nagy köveket. 



Eddig itt egy-másfél méteres volt a patakmeder, az áradat feltöltötte  mutatja Horváth Miklós polgármester, aki elújságolta: egy néni pogácsát süt, mások főznek a pataknál dolgozóknak. Összefogott a falu  állítja Bónya Lajos, a tőle feljebb dolgozó nyugdíjas, Ávár Istvánné is ezt hangsúlyozza. 

Milyen károk keletkeztek Velemben? A falu 22 utcájából 20 kavicsos. Ezek mind tönkrementek, elmosta őket a víz, 50-80 centis lyukak keletkeztek, két autó nem tud egymás mellett elmenni. Markolók, úthenger dolgozik rajtuk.



Fotók: Kiss Teodóra

Eddig egymillió forintot fordítottunk helyreállításra. 200 tonna kavicsot hozattunk, két közmunkásunk is segít  hallom a polgármestertől. 

Tavaly is gondot okozott Velemben egy nagy eső, ezért most arról kérdezem: van-e tervük a károk megakadályozására? 

Az Írottkőtől Velem és Kőszeg felé zúdult le a hegyről a víz. Tavaly már felmérettük: csak a volt  Avar Szálló fölötti kilenc utca helyreállítása 100 millió forintba kerülne. Aszfaltos, kiemelt járdaszegélyes utakat kellene építeni. Az elterelné a vizet.  A keskeny utak alatt lenne a vízelvezetés. Anyagigényes, bonyolult munka. 

A falu patakjának kezelője, az Őrségi Vízrendezési és Tájvédelmi Társulat 200 méteren már kitisztította a patakmedret. Holnap a hidászokat várják a faluba, ahol az öt önkormányzati patakhídból egy leszakadt, három megrongálódott, egynek a támtartóit vitte el a víz. Állítólag kiírnak pályázatot a csapadékvíz elvezetésére 10 százalékos önrésszel. Arra várnak a velemiek.

Az önrész előteremtése is nehéz, de az üdülőtulajdonosok közül többen felajánlották, pénzzel segítenének.  Az OTP-nél vezetett Árvíz Velem nevű számla száma: 11747051-15423610-10010000. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!