Összekötik a városházát a Kossuth utca 7-tel

Munkások dolgoznak a szombathelyi belváros egyik műemlék épületében. A polgármesteri hivatallal szomszédos ingatlant újítják fel, kötik össze a városházával.

Angyal László

Az Európai Unió támogatja a funkcióbővítő megújulásokat a megyei jogú városokban. Ennek egyik eleme a belvárosok kulturális és üzleti célű megújítása, e projektek közé tartozik a Kossuth utcai épület felújítása.

Csaknem egy évtizede nagy vita volt a közgyűlésben arról, szabad-e 60 millióért bővíteni a polgármester hivatal akként, hogy a városházát összekötik a szomszédos Kossuth utca 7. számú épülettel. Az ügy később, 2006-ban került újra terítékre: 200 millióért akart a városvezetést alpolgármesteri irodát, polgármesteri titkárságot, Turinform irodát kialakítani a műemlék épületben.  

Az ellenzék luxusberuházásnak titulálta a projektet, s visszavonulót fújt a balodali városvezetés. Akkor azt ígérték, hogy pályázati pénzből valósítják meg a beruházást. A vállalást betartották: 2008.  februárjában a közgyűlés döntött,  és a Kossuth utca 7. számú ház felújítása az Integrált Városfejlesztési Stratégai (IVS) projektjei közé. Az uniós támogatással megvalósuló, a belváros rehabilitációját célzó program többi elemei ismertek (például a Fő tér díszburkolatának kiterjesztése, a Savaria mozi és a Kőszegi utca egy részének felújítása), ám ezek közül eddig  csak  a Kossuth utcai épület renoválása  kezdődött el. Vélhetően azért, mert a projektet jól előkészítették.

Olyannyira, hogy egy  2007-ben készült beruházási program készítői 265 millió forintos költséggel kalkuláltak. A közbeszerzési pályázaton viszont 121 millió ajánlott a nyertes cég.

- Válság és éles verseny van, magyarázta a mély árat lapunknak a kivitelező kft vezetője, Bereczki László. - Ehhez jön  az áfa, és az ajánlatunknak nem része a 30 milliós  bútorbeszerzés, így összesen 180 millióba kerül majd a beruházás - tette hozzá.

Az eklektikus jegyeket viselő főépület az 1800-as évek második felében épülhetett. A műemléki épület fölszintjén irodákat, kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az első emeleten tárgyaló, iroda, irattár, teakonyha, mellékhelyiségek lesznek. A második szintet kötik össze a városházával: a polgármesteri titkárságot helyezik itt el, és egy  alpolgármesteri irodát is kialakítanak a teakonyhán, a mosdó-zuhanyzón és dohányzón kívül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!