Özönvíz után: óriási károk a történelmi belváros műemlékeiben

Kőszeg - A hirtelen lezúduló sok eső elöntötte Kőszeg történelmi belvárosának egy részét is. Az épületekben okozott károkat három napon át mérte fel műemléki felügyelő.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Több mint 20 éve foglalkozom Kőszeg műemlékeivel, de ekkora károkat még nem tapasztaltam, ilyen döbbenetes képeket még sohasem láttam a történelmi belvárosról  összegezte véleményét Ivicsics Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának műemléki felügyelője.  

Három napon át járta Kőszeget, felmérte a műemlékekben okozott károkat. Mit tapasztalt, a város patinás épületei közül melyek sérültek leginkább Kőszegen? 

Legsúlyosabb helyzetben az evangélikus templom van, ez szenvedett a legnagyobb károkat   kezdi válaszát a szakember.  A templom belső udvarban áll, területi mélyponton. Teljesen körbevette a víz, majd betört az épületbe.  



Az özönvíz után van mit takarítani....

A Zrínyi utca 8. szám alatti barokk lakóházban két művészlakás van. Alkotóműhelyek, műtermek.  Az egyik Kodolányi Lászlóé, a másik Tornay Endre Andrásé volt.  Az udvaron keresztül ömlött be a földszinten lévő műtermekbe a víz. Láttam fotót a Várkörön lévő Poncichterről, a pinceborozóról, amelyet szinültig megtöltött az ár. 

Ivicsics Péter 20 károsodott épületet vett fel a listára, de szerinte kétszer ennyi érintett műemléki épület van Kőszegen. Lábazati vakolat, falazat, ahol volt, burkolat károsodott (ez utóbbi például a Várkör 8. számú házban), vakolni, festeni szükséges majd ezeket. 

Számíthatnak-e anyagi segítségre a kőszegiek?  A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 10 millió forintos támogatást  nyújt, de hogy mikor, és hogyan lehet majd hozzájutni, azt ma még nem tudom megmondani  hallottuk a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!