Palacsintasütőből szpáhi fejfedő - Szulejmán serege már készül a várostromra

VN - Vízcsőből ágyú, palacsintasütőből szpáhi fejfedő, öteurócentes pénzérméből rézveret, sítalppól íj, kerítésfeszítő drótból láncing. A kőszegi önkéntes tűzoltók lázasan készülnek az Ostromnapok jövő hétvégi nyitányára, amelyen az idén is ők játsszák el a kőszegi várat ostromló török sereget.

Nagy Ildikó

Néhány napja nyüzsgő céhműhelyhez hasonlít a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület bázisa. A lánglovagok lázasan készülnek az Ostromnapok jövő hétvégi nyitányára, amelyen ismét ők alakítják a kőszegi várat bevenni szándékozó Szulejmán seregét. A teremben a tűzoltófeleségek szorgoskodnak: kattognak a varrógépek, készülnek az ifjúsági tűzoltók kék kaftánjai.

A fiúk az udvaron alkotnak: a sítalpakból készített íjakat bőrrel vonják be, apró fémkarikákból páncélinget fűznek.

Ibrahim nagyvezér  azaz Seper András tűzoltóparancsnok  emberei nagyon kreatívak, a takarékoskodás jegyében maguk próbálják bővíteni jelmez- és eszköztárukat. Fantáziájuk határtalan: a szpáhi fejfedőt például palacsintasütőből készítették, öteurocentes pénzérmékből mutatós veretek is kerültek rá. A vízműtől kapott csőből és egy régi szekérből ágyút építettek, méghozzá működőképeset. Néhány napja ki is próbálták a Kresz-parkban a házi készítésű szerkezetet, mire  a parkban eldördülő lövések hallatán  a környéken élők riasztották a tűzoltókat...

A vas-műszaki boltban is igazi kincsekre leltek az ügyeskezű tűzoltók: az ott vásárolt bozótvágó késekből tetszetős török szablyák születtek. A méterre vett kerítésfeszítő drótból pedig előbb apró karikákat hajtogattak, majd azokból láncinget fűztek. A mutatós  de legalább annyira súlyos  harci viselet gyártásában főleg Seper András, azaz Ibrahim nagyvezér jeleskedett, de még az ő rutinjával is egy teljes hónap kellett egy-egy ing elkészítéséhez.

Az idén is a várostrom lesz a leglátványosabb produkció

A kőszegi önkéntes tűzoltók az Ostromnapok elindításakor  három évvel ezelőtt  szívesen vállalták a kőszegi várat ostromló törökök szerepét. A mutatványba annyira belejöttek, hogy azóta több városi rendezvényen is felöltik a jelmezeiket. Arra pedig külön büszkék, hogy az idén már több mint százfősre bővül Szulejmán serege: a Kőszeg-hegyaljai tűzoltók mellett a táplánszentkereszti kollégák is bekapcsolódnak az ostromba. Hát, ezért is kell annyira igyekezni a jelmez- és kellékgyártással...

A jövő pénteken kezdődő Ostromnapokon több helyszínen is feltűnik majd Ibrahim nagyvezér csapata: szombaton reggel a piacon portyáznak az éhes törökök, utána a kőszegi várvédőkkel vonulnak végig a város utcáin. Persze korántsem békésen: útközben fosztogatnak, asszonyokat rabolnak, és egy-két erkélyre is felkapaszkodnak.

A vár tövében berendezett táborban a gyerekeket is izgalmas programokkal várják: ott lesznek az útközben rabolt, simogatásra váró állatok, a bátrabbak pedig a teniszlabdákból eszkábált buzogányokkal is megtanulhatnak bánni. A leglátványosabb programnak az idén is a szombat esti várostrom ígérkezik: a tűzoltók látványos pirotechnikai elemeket is ígérnek, sőt, állítólag a várfal egy része is le fog omlani... Közben a tűzoltók  a tavalyi tapasztalatokból kiindulva  titkon abban reménykednek, hogy a horvát asszonyok az idén otthon hagyják a sodrófáikat, és az almazápor is elkerüli a török sereget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!