Pályafelújítási munkák kezdődnek a Körmend és Szombathely között vasútvonalon

Szombathely - Szeptember elsejétől megkezdődik a vasúti pálya felújítása a Körmend-Szombathely közötti vonalon, ezért a kora reggeli és a késő esti órákban vonatpótló autóbuszok szállítják majd az utasokat. Az 50 milliárd forintos uniós finanszírozású projekt részeként építik majd meg Szombathelyen a Csaba utcai vasúti felüljárót is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az előzményekről röviden: a GYSEV 2007 tavaszán kezdte el a mintegy 50 milliárd forint értékű  projekt előkészítését, a kormány tavaly decemberben döntött a támogatásról, ezután került  Brüsszelbe, az illetékesek elé a teljes dokumentum. Mivel a beruházás döntő részét az Európai Unió finanszírozza, a munkához nem lehetet hozzálátni, amíg a brüsszeli jóváhagyás meg nem érkezik. Erről várhatóan napokon belül dönt Brüsszel.

Szeptember 1-je és 22-e között hétköznapokon 21 óra 05 perctől 04 óra 05 percig az éjszakai órákban végzik majd a felújítási munkákat a változás tehát csak néhány vonatot érint. A munkák miatt 9 kora reggeli és esti vonat helyett közlekednek majd vonatpótló autóbuszok - tájékoztatta az MTI-t közleményében Stöckert Dávid, a GYSEV Zrt. kommunikációs szakembere.

Az autóbuszok a vasútállomások előtt állnak meg és minden esetben megvárják a csatlakozó vonatokat. A buszokon viszont kerékpár szállítására nincs lehetőség és késésekre is lehet számítani a menetrendhez képest.
    
A GYSEV szakemberei arra kérik az utasokat, hogy az utazás megkezdése előtt tájékozódjanak a jegypénztáraknál, információs pultoknál, telefonon, illetve a vasúttársaság internetes portálján.
    
Stöckert Dávid az MTI érdeklődésére elmondta: a pályafelújítás már előkészítését jelenti annak az európai uniós projektnek, amelynek során korszerűsítik a Sopron-Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vasútvonalat.
     
Az 50 milliárd forint értékű tervezett beruházás - amelyről várhatóan napokon megszületik a végleges uniós döntés - magában foglalja majd a vasúti pálya korszerűsítését, egyes szakaszokon annak teljes cseréjét, a vasútvonal villamosítását, és a vasútbiztonsági berendezések cseréjét is. A beruházás részeként épül majd meg Szombathelyen a Csaba úti felüljáró, illetve Sopronban a Kőszegi úti aluljáró is.

A GYSEV a beruházást az Európai Alapból finanszírozza majd. A fejlesztési programnak része a hat éve üzemeltetésre átvett Sopron-Szombathely vasútvonal korábban megkezdett korszerűsítésének befejezése, a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonal teljes rekonstrukciója. 

A teljes vonalon 60-80-ról 120 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd a szerelvények, a tengelyterhelést is felemelik. Villamosítják a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalszakaszt, korszerű biztosítóberendezést telepítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!