Pályázati pénzből korszerűsítették a Csodaország Bölcsődét

Szombathely - Pályázati pénz felhasználásával akadálymentesítették a Csodaország Bölcsődét. Hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a korszerűsített épületet.

Varga Nóra

Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője elmondta, hogy a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány pályázatán nyertek pénzt az intézmény korszerűsítésére. A bölcsőde fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése valósult meg 8,5 millió forintból. Az önrészt, 3,2 millió forintot a  fenntartó, a szombathelyi önkormányzat állta. Másfélmillió forintot pedig a felújítási alapból csoportosított át az akadálymentesítésre  az Egyesített Bölcsődei Intézmény, mivel a 8,5 millió forint pályázati pénz kevésnek bizonyult a kitűzött munkálatok, feladatok megvalósítására.  

Szombathelyen a Csodaország Bölcsődén kívül már két bölcsőde komplex akadálymentesítése történt meg pályázati pénz felhasználásával, a Napraforgó Módszertani Bölcsőde és a Százszorszép Bölcsőde újult meg korábban. A Csicsergő Bölcsőde felújítására, férőhelybővítésére, akadálymentesítésére 61 millió forintot nyertek, a támogatási szerződést aláírták, a közbeszerzési eljárás folyamatban van, így két hónapon belül megkezdődhetnek a kivitelezési munkák.



A Csodaország Bölcsőde komplex akadálymentesítése történt meg

Fotó: Kiss Teodóra

- A három év alatti korosztály tagjai mozgásukban időszakosan korlátozottnak számítanak a törvény szerint - emelte ki Sebestyén Bianka, aki hozzátette, hogy ezért fontos az intézmények akadálymentesítése, továbbá a babakocsis szülők és a kismamák is könnyebben meg tudják közelíteni a bölcsődét. 

Az intézmény bejáratánál akadálymentesített parkolókat alakítottak ki, a központi folyosón vezetősávokat és korlátokat, illetve Braille-írással ellátott táblákat, valamint  piktogramokat és szimbólumokat helyeztek el, hogy a gyerekek és a sérült emberek tájékozódását segítsék. Négy pavilonból épül fel a Csodaország Bölcsőde, ahová 115 apróság jár. Mindegyik épületrészt más-más színűre festették le kívülről. Az épületben egy akadálymentesített mellékhelyiséget is kialakítottak.Tizenkilenc beltéri ajtót cseréltek ki, hogy megkönnyítsék a közlekedést. A pavilonbejáratokhoz pedig öt százalékos lejtésű rámpát szereltek fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!