Pályázati támogatással újíthatják fel az ártéri vadászházat

Pályázati támogatással újíthatja fel a Répce ártéri fái közt megbúvó vadászházát a hegyfalui vadásztársaság. Nemcsak infrastrukturális, hanem szolgáltatásbővítés is lehetővé válik.

Simon Erzsébet

Évszázadok óta kedvelt vadászterület Hegyfalu térségében a Répce háborítatlanul kanyargó alsó szakaszának környéke. A 80-as években a  MAVOSZ-vadászterületből kiválva  Szombathelyi Hunor Vadásztársaság néven alakítottak vadásztársaságot a településen. 

Ebben az időben építtette az egyesület jelentős társadalmi munkával, dr. Barancsi Zoltán irányításával a vadászházát. 1996-ban a vadászati törvény a földtulajdonhoz kötötte a vadászati jogot, a földtulajdonosok számára lehetővé vált a vadászai jog gyakorlása vagy annak bérbe adása. 

Így a helybelieknek lehetősége nyílt arra, hogy a régi társaság végelszámolásával új, Hegyfaluhoz kötődő tagokkal kiegészülő társaságot hozzanak létre. 1997 novemberében Répcementi Hunor Vadásztársaság néven, Gagyi István elnökletével alakult újjá a társaság.

A  Répce közelsége, a jó megközelíthetőség felértékelte a vadászházat. A 30 főt számláló társaság az elnök javaslatára úgy döntött, hogy pályázatot adnak be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz; a Leader-közösség segíthet az épület állagának megóvásában, a komfort javításában, a szolgáltatás-bővítésben.

A pályázat a napokban sikerrel zárult: csaknem hárommillió forintot, a mintegy ötmillió forintos felújítási költség hatvan százalékát  nyerte meg a vadásztársaság. A renoválást követően kibővült szolgáltatásokkal, megszépülve várja a Répce ártéri fái közt megbúvó épület a hazai és a külföldi vadászvendégeket, a társaság tagjait. A szakképzett hivatásos vadászok pedig a helyi iskolások, óvodások számára megújult környezetben mutathatják be a természet szépségét, értékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!