Páneurópai piknik - Merkel: a magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek (összefoglaló)

Fertőrákos - Angela Merkel német kancellár szívélyes köszönetet mondott Magyarországnak a német szabadsághoz való hozzájárulásáért a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából rendezett fertőrákosi ünnepségen.

MTI

Sólyom László a fertőrákosi barlangszínházban megrendezett Európa-koncert előtt arról beszélt, hogy a páneurópai piknik a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte, a mai fényes ünnepség pedig igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek és rávilágít arra, hogy a rendszerváltásban döntő szerepet játszott az ország népe.

Ugyanakkor az államfő hangsúlyozta azt is, hogy a civilek dicséretével a legkevésbé sem szeretné kisebbíteni az akkori magyar miniszterelnök, Németh Miklós és kormánya érdemeit a határzár lebontásában.

Sólyom László beszédében kitért arra is, hogy az unió nem fordíthatja el a fejét, ha valamely tagállamában az emberek anyanyelv-használatát korlátozzák, sőt büntetik. A határokon kifeszített szögesdrót már csak rossz emlék, de törekedni kell arra, hogy "az Európai Unión belül a szabadság másfajta határai se épülhessenek".

Az NDK-s polgárok életüket is kockáztató bátorságát, a szabadulás hihetetlen élményét örökíti meg kőbe faragva az "Áttörés", a szabadulás emlékműve - mondta Sólyom László Sopronpusztán, amikor az évforduló alkalmából felavatta Melocco Miklós szoborkompozícióját.

Az államfő kiemelte: az emlékmű megörökíti a pikniket szervező polgárok olthatatlan vágyát, hogy "hazatérhessenek" a határok nélküli Európába, dicsőíti elszántságukat és ügyességüket, ahogy ezt az akkori akadályok ellenére megszervezték. 
 
A villámlátogatásra Magyarországra érkező Angela Merkel német kancellár Sopronpusztán arról beszélt: Magyarország húsz éve szárnyat adott a németek, az NDK-s polgárok szabadságvágyának azzal, hogy a határt résnyire nyitotta. A páneurópai piknik visszafordíthatatlan lépés volt a szabadság útján.



Angela Merkel német szövetségi kancellár és Sólyom László köztársasági elnök kezet fog a fertőrákosi püspöki kastélyban, amikor a magyar államfő udvariassági látogatáson fogadta vendégét. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
Angela Merkel úgy fogalmazott:"a történelem egyes emberek kis, de bátor lépéseiből áll. Ami itt történt, az már egy darab történelem. Németország és a német emberek soha nem fogják elfelejteni, amit Magyarország tett azért, hogy ma mindannyian szabadságban élhetünk".
 
A páneurópai piknik jubileumi ünnepségén a német kancellár Sólyom László társaságában magánbeszélgetésen vett részt egykori keletnémet menekültekkel, szervezőkkel és olyan osztrák, magyar és német fiatalokkal, akik egyidősek a rendszerváltással. 

Carl Bildt, Svédország külügyminisztere az Európai Unió képviseletében az európai szabadságeszméhez, a demokráciához való hozzájárulásként méltatta a 20 évvel ezelőtti eseményeket.
 
"Visszatekintve elmondhatjuk, hogy valóban csoda volt az, ami 1989-ben történt. Talán Európa történetében először az átalakulást nem katonák, nem fegyverek hozták létre, hanem nemzetek, polgárok, közösségek" - mondta a diplomata.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök kormányának első 120 napjáról, a gazdasági válság hatásainak mérséklése és a problémák megoldása érdekében megtett lépésekről, valamint az elért eredményekről tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt soproni találkozójukon.
 
Bajnai Gordon a találkozón elmondta, hogy a kormányzás 120 napja alatt a kabinet nyugdíj-, szociális és adóreformot hajtott végre. Az eddigi kormányzás pozitív jelei már látszódnak, például a forint árfolyamán. A magyar miniszterelnök a kormány előtt álló intézkedések közül a feszes költségvetést emelte ki, amelynek legfőbb prioritása a jövő évre kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél megtartása. 
 
Angela Merkel a magyarországi bankrendszerről kérdezte a kormányfőt, aki elmondta, hogy Magyarországon – több más állammal ellentétben – a válság ellenére sem volt szükség állami beavatkozásra a bankrendszerbe, a magyar bankrendszer továbbra is stabil. Bajnai Gordon tájékoztatta Angela Merkelt a kis- és középvállalkozások számára nyújtott, állami garanciával megvalósuló hitellehetőségről is.

Bajnai Gordon a nap folyamán a páneurópai piknik rendezvényen részt vevő belarusz ellenzéki politikusokkal, Andrej Szannyikovval és Alekszandr Kozulinnal is találkozott. Ezen a találkozón szó esett a fehérorosz demokratizálódás szükségességéről, valamint az Európai Unió és Fehéroroszország között kibontakozódó párbeszédről. 
 
A miniszterelnök este informális találkozó keretében egyeztet Carl Bildt svéd külügyminiszterrel, az uniós soros elnökség képviselőjével klímapolitikai és EU intézményi kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!